2 juni 2016
Minister Kamp en de partners van het Energieakkoord hebben nieuwe afspraken gemaakt om de doelstellingen van het energieakkoord in 2020 en 2023 te bereiken. Zo komt er een harde doelstelling voor energiebedrijven om energie te besparen bij de kleinverbruiker, vooral huishoudens en kleine bedrijven.
In de Nationale Energie Verkenning (NEV) 2015 werd vorig jaar geconstateerd dat een aantal doelen met het huidige tempo niet gehaald zouden worden. Met de nieuwe afspraken lijkt het erop dat partijen in het energieakkoord erover eens zijn dat de doelstellingen wel gehaald kunnen worden.
Zo wordt er nu toch een maatregel ingevoerd die een resultaatverplichting inhoudt. Deze verplichting zal bij de energiebedrijven komen te liggen. Zij zullen hun klanten moeten bewegen om zo'n 15 tot 20 petajoule extra aan energiebesparing te realiseren in 2020. De exacte uitwerking van de besparingsverplichting is nog niet bekend. Deze zal in de Voortgangsrapportage 2016 nader bekend worden gemaakt. Intussen is ook de evaluatie van het energieakkoord gestart, die rond dezelfde tijd tot publicatie zal moeten leiden.
Naast de "besparingsverplichting" voor de energiesector is een reeks nieuwe afspraken gemaakt door de partners. De meest opvallende zijn:
De reacties op de intensiveringsafspraken die de partners van het Energieakkoord zijn overwegend positief. Ook vanuit de milieuorganisaties klinken optimistische geluiden over de toekomstkansen voor het Energieakkoord. Wel wordt er opnieuw op gewezen dat het invullen van deze afspraken niet genoeg zal zijn om aan verplichtingen die voortvloeien uit de door Urgenda aangespannen 'Klimaatzaak' te voldoen. Voor de doelstelling en werkingstermijn van het Energieakkoord zijn de afspraken echter hard genoeg, zo lijkt het algemene oordeel te zijn. Of het huidige Kabinet genoeg tijd heeft om de belangrijkste verplichtingen uit te werken is nog onduidelijk. De uitvoering van een groot deel van de afspraken wordt doorgeschoven naar het volgende kabinet.
De vormgeving van de maatregelen die het ministerie van EZ en partners in het energieakkoord voorstellen, en daarmee de invulling van een besparingsverplichting is het thema van de beleidstafel die NRP Spaar het Klimaat op donderdag 16 juni organiseert. Vertegenwoordigers van netbeheerders, energiebedrijven, leden van NRP Spaar het Klimaat en politici spreken met onderzoekinstituut IEECP over de voorwaarden en kenmerken van de meest effectieve afspraken in Europese lidstaten. Indien u interesse heeft in deelname in NRP Spaar het Klimaat, neem dan contact op met info@spaarhetklimaat.nl
2016-12/jurjus.jpg
2016-12/medyvanderlaan.jpg
2016-12/teun-bokhoven.jpg