Provincie Friesland verbiedt per direct zonneweides op landbouwgrond

4 juni 2020

Provincie Friesland verbiedt per direct zonneweides op landbouwgrond

LTO wil dat ruimtelijke impact meeweegt bij toekenning subsidies in SDE

Zonneladder voor zonneweides

Ondernemers die in Fryslân een zonnepark op een landbouwperceel willen bouwen, moeten hun plannen in de ijskast zetten. Vorige week woensdag besloten Provinciale Staten dat deze plannen voorlopig niet behandeld mogen worden. De provincie wil de aanleg van zonneparken op landbouwgrond beperken om die te behouden voor de landbouw. Het verbod geldt vanaf woensdag 3 juni 2020.

De provincie is bezig met een wijziging op de "Verordening Romte". Daarin neemt zij een Zonneladder op. De Zonneladder geeft aan in welke prioriteitsvolgorde op welke locaties zonneparken kunnen komen. Dat is nodig, omdat met de huidige Verordening Romte te weinig mogelijkheden bestaan om zonneparken op ongewenste locaties te voorkomen.

Lopende initiatieven komen met het nu genomen voorbereidingsbesluit even stil te staan. Als de nieuwe Verordening Romte klaar is, zullen ze beoordeeld worden op basis van de Zonneladder.

De Ontwerp Wijziging Verordening Romte komt rond de zomer ter inzage te liggen. Vanaf dat moment zullen lopende en nieuwe initiatieven worden getoetst aan dit beleid.

Een overzicht van de zonneparken die zijn aangelegd of in aanleg zijn treft u aan op Zonnepanelenplanet.nl/friesland. Het grootste park is bij Franeker (zie foto), gemiddeld "goed voor" het jaarlijks elektriciteitverbruik van ca. 3.000 huishoudens.

De discussie is niet alleen in Friesland actueel. Er is overal in het land sprake van dergelijke projecten. In de voorjaarsronde van 2019 werd voor ongeveer 2,5 GWp aan 4500 zon-PV projecten gehonoreerd, met een toekenning van ongeveer 2,5 miljard € voor de gehele looptijd.

Grote versus kleine parken

In een aantal gevallen gaat het om ruimtelijk grote impact. Zo zijn de projecten van Sunrock in Brabant (106 MW toegekend in 2019) en Suninvest in Midden-Groningen   

LTO vraagt om een wijziging van de SDE+ subsidieregeling

LTO Nederland wil dat bij de aanleg van zonneparken de ruimtelijke impact gaat gelden als één van de criteria voor het verlenen van subsidie binnen de SDE-regeling. Dat schrijft de organisatie aan de Tweede Kamer in een position paper over de nieuwe SDE++regeling, die eind september wordt opengesteld. Doel is om kostbare landbouwgrond te ontzien.

Bron: Provincie Friesland, Solar Magazine, Akkerwijzer, RTV Utrecht, Zonnepanelenplanet.nl