31 oktober 2022
De verschillen in de verkoopprijs tussen huizen met een laag en een hoog energielabel nemen toe. Door de hard gestegen energielasten hebben duurzamere woningen een duidelijk voordeel, zegt makelaarsvereniging NVM, die de prijsverschillen liet onderzoeken.
">Een woning met energielabel C brengt nu gemiddeld 11,6 procent meer op dan een vergelijkbare woning met label G. Met de huidige gemiddelde woningprijs leidt dat tot bijna 50.000 euro verschil. De labels gaan van A++++ (energieneutraal of energieleverend) tot G (zeer hoog energieverbruik)
Bekijk hier hoeveel procent hoger de gemiddelde verkoopprijs is bij een hoger energielabel:
Uit een rondgang onder makelaars van de NOS begin oktober bleek al dat huizenkopers meer letten op energielabels dan voorheen.
Uit de cijfers van de NVM blijkt nu dus ook dat het prijsverschil tussen een lager en hoger energielabel aan het stijgen is. Zo was een jaar geleden het verschil tussen een G- en C-label nog zo'n 8 procent. Nu is dat 11,6 procent.
Bekijk hier hoe de afgelopen tijd het verschil tussen labels groter werd:
Om het energielabel van een woning te verhogen, kunnen verschillende investeringen worden gedaan. De NVM geeft het voorbeeld van twee identieke vooroorlogse tussenwoningen waarvan de een verbouwd is en de ander niet.
De verbouwde woning kreeg vloer-, dak-, en spouwmuurisolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Daardoor heeft die dan label A. De niet verbouwde woning heeft label E en is volgens de NVM zo'n 538.000 euro waard. De verbouwde is bijna 615.000 euro waard, een verschil van ruim 14 procent.
Of een verkoper een investering in verduurzaming eruit haalt met een hogere verkoopprijs is moeilijk te zeggen, vindt de NVM, en zal per geval verschillen. "Stel dat je zelf handig bent, dan heb je een compleet andere kostenpost dan als je alles moet uitbesteden", zegt een NVM-woordvoerder hierover.
"Maar als een huis slecht scoort op energielabel en het verder heel goed zou doen in de verkoop, dan kan een verduurzaming een huis vele malen aantrekkelijker maken."
De NVM heeft ook gekeken naar de prijsverschillen per regio. Daaruit blijkt dat in een regio waar kopers meer te kiezen hebben, de verschillen tussen labels groter zijn. Zo levert in Utrecht een labelsprong van G naar C 10 procent waardevermeerdering op. In Enschede, waar de druk op de woningmarkt minder is, levert dezelfde labelsprong een waardevermeerdering van 15 procent op.
In het derde kwartaal van dit jaar daalden de huizenprijzen met 5,8 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Van duurzamere woningen daalden de prijzen minder hard, liepen de verkoopaantallen minder terug en ze werden ook sneller verkocht.
Bron: NOS, NVM
Datum: 31-10-2022