Consument besteedde €8,6 miljard aan duurzamere woning in 2021

27 april 2022

Consument besteedde €8,6 miljard aan duurzamere woning in 2021

Energiebesparing door zuiniger verlichting eenvoudig en populair

Bron: Duurzaam Nieuws, 27 april 2022

vorig jaar gaven Nederlanders ruim €8,6 miljard uit Van duurzame aanpassingen aan de woning. Verlichting werd het vaakst verduurzaamd. De hoogste bestedingen werden gedaan in de categorie verwarming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders.

Twee op de vijf huishoudens hebben in 2021 energiezuinige verlichting in de woning aangebracht. Daarmee is dit veruit de meest toegepaste woningverduurzaming. Daar wordt toch iedereen gelukkig van? 

4,2 miljoen woningen duurzamer geworden

In 2021 heeft 52% van de Nederlandse huishoudens minimaal één duurzame aanpassing aan de woning gedaan. Dat komt neer op 4,2 miljoen huishoudens. Gemiddeld werden 4,1 duurzame aanpassingen per huishouden gerealiseerd. In de meeste gevallen voerde men de aanpassing zelf uit (52%). 28% is tegen betaling uitgevoerd en 18% werd door de verhuurder gedaan. 2% werd door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geïnitieerd.

Verlichting vaakst verduurzaamd

Twee op de vijf huishoudens hebben in 2021 energiezuinige verlichting in de woning aangebracht. Daarmee is dit veruit de meest toegepaste woningverduurzaming. Daarnaast heeft 19% van de huishoudens energiebesparende maatregelen op het gebied van verwarming genomen. 17% paste de isolatie van de woning aan en 12% nam waterbesparende maatregelen. 7% verduurzaamde de ventilatie van de woning. 

Hoogste besteding aan verwarming

Gemiddeld wordt er per aanpassing €649 uitgegeven. Nederlanders besteden het meest aan het verduurzamen van de verwarming (gemiddeld €1.800 per aanpassing). Ook de investering in isolatiemaatregelen ligt met €1.000 per aanpassing hoger dan gemiddeld. De gemiddelde bestedingen aan duurzame aanpassingen van de ventilatie (€189), waterbesparing (€100) en energiezuinige verlichting (€87) liggen veel lager.

Het volledige onderzoekrapport kunt u bij Multiscope bestellen (€ 1995,00). Zie hier voor de website.

John Kivit (Multiscope)

Rutger de Haan (onderzoeker)