Gasprijs daalt naar niveau vóór inval Oekraïne

28 mei 2022

Maar nog steeds ruim 4 keer zo hoog als een jaar geleden

Bron: tijd.be
Datum: 23 mei 2022 

De Europese gasprijs is maandag teruggevallen tot 83 euro per megawattuur. Dat is lager dan net voor de Russische invasie in Oekraïne en het laagste niveau in drie maanden. Nochtans duurt de energiestrijd tussen Rusland en Europa onverminderd voort.

Dit weekend nog stopte het Russische staatsgasbedrijf Gazprom met de levering van gas aan Finland. Na Polen en Bulgarije is Finland het derde Europese land dat geen Russisch gas meer krijgt omdat het weigert in roebel te betalen voor de energie. Moskou heeft eind maart beslist dat klanten uit 'onvriendelijke landen' - waaronder Europese lidstaten - hun rekeningen in roebel moeten betalen.

Maar ondanks de Fins-Russische breuk houden gastraders het hoofd maandag koel. Ze zijn intussen al wat gewoon. Energiebedrijven uit Europese lidstaten reageerden de afgelopen weken verschillend op de Russische eis. Sommigen openden bij Gazprombank behalve een rekening in een buitenlandse munt ook een rekening in roebel, om zich van verdere leveringen te verzekeren.

Anders dan de voorbije weken schiet de gasprijs dus niet opnieuw de hoogte in. Integendeel. Met 83 euro per megawattuur duikt de  toonaangevende Nederlandse TTF-future voor gas onder de prijs van 87,50 euro die daags voor de Russische invasie werd neergeteld. Al maakte de prijs in de drie maanden oorlog in Oekraïne wel vaker bokkensprongen, met een piek van ruim 320 euro op 7 maart als absoluut record.

Tegelijk ligt de 83 euro van maandag nog altijd een heel eind boven de gasprijs in 'normale tijden'. Dag op dag een jaar geleden ging een megawattuur aardgas nog voor 18 euro over de toonbank.

Lees ook: