Crisis- en herstelbeleid België: ruim 13 miljard naar de bouwsector

20 april 2021

Crisis- en herstelbeleid België: ruim 13 miljard naar de bouwsector

Verduurzaming gebouwen topprioriteit, en spoorwegen

De bouwsector in België is voorbereid om de motor van crisis- en herstelbeleid te worden

De bouwsector is tevreden dat de federale regering 60% van de 6 miljard Europese "relance"-middelen voorziet voor allerlei bouwprojecten, zoals staatssecretaris Dermine bekend maakt. 'We zijn klaar voor deze gigantische uitdaging we doen er alles aan om meer jongeren en vrouwen aan te trekken', klinkt het bij de Confederatie Bouw. Het aantal opleidingen op de werkvloer is in de bouw de afgelopen jaren verdriedubbeld. 'Dit relanceplan moet een tussenstap zijn naar het optrekken van het aantal overheidsinvesteringen dat al jaren veel te laag ligt.'

Thomas Dermine, staatssecretaris voor de relance, maakt bekend dat 60% van de Europese relancemiddelen naar de bouw gaan, meer bepaald naar de renovatie van schoolgebouwen, de bouw van sociale woningen en werken aan het spoorverkeer.

"Ik erken dat ons land jarenlang veel te weinig heeft geïnvesteerd", aldus Dermine in De Morgen. "Daarom gaan we structureel geld blijven pompen in infrastructuur.  Nu zitten we op 2,6 procent van het bbp aan overheidsinvesteringen. We willen naar 3,5 procent tegen 2024, het Europese gemiddelde. Daarvoor hebben we in totaal 13,1 miljard euro nodig. Europa levert met 5,9 miljard euro iets minder dan de helft, de rest leggen we zelf bij, samen met de regio's. Tegen 2030 willen we jaarlijks 4 procent van het bbp investeren."

"60 procent gaat naar infrastructuur, 20 procent naar digitale projecten, 10 procent naar onderzoek, en nog eens 10 procent naar onderwijs en opleiding."

"De vraag is dan: laat je de projecten uitvoeren door een buitenlandse multinational, die enkel gedetacheerde Oost-Europeanen in dienst heeft en materialen gebruikt uit China? Of kies je voor een kmo uit Oost-Vlaanderen, met lokale werknemers en jongeren in opleiding? We zijn in dialoog met de Confederatie Bouw zodat zij maximaal mee stappen in die visie. Ook de openbare aanbestedingen worden in die zin opgesteld. Tegelijk willen we de opleiding voor onze jongeren een gigantische boost geven. Onze gebouwen zijn in zo'n slechte staat dat we nog voor 20 of 30 jaar aan het isoleren zijn. We kunnen een hele generatie werk geven."

Lees het volledige artikel op www.nav.be (23 maart)

Nota bene: het definitieve plan is nog niet bekend. Voor renovatie van particuliere woningen én publieke gebouwen is ca. 1,5 miljard in het originele plan opgenomen (januari 2021). 

Staatssecretaris Thomas Dermine (Belgie)