Met simpele maatregelen besparen we bijna al het Russisch gas

2 maart 2022

Met simpele maatregelen besparen we bijna al het Russisch gas

Elke dag 'warme truiendag' en thermostaat op 18, tochtstrippen uitdelen op verkiezingsbureau's bij gemeenteraadsverkiezingen, etc.

Bron: NVDE, ANP, Bouwnieuws en Bruegel

Nederland kan met relatief simpele maatregelen binnen een jaar tussen de helft en de gehele jaarlijkse vraag naar Russisch gas besparen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), die stelt dat we dat met onder meer thermische isolatie bij de industrie voor elkaar kunnen krijgen. Ook moeten we verwarmingsinstallaties bij bedrijven, instellingen en huishoudens beter inregelen en tl-licht bij bedrijven versneld vervangen voor led-lampen.

Bij de vereniging voor ondernemers in duurzame energie zijn 6000 bedrijven aangesloten, waaronder energiebedrijven en netbeheerders.

Het pakket maatregelen voor de korte termijn zou 4,7 miljard kubieke meter gas kunnen besparen dit jaar. Het totale verbruik aan Russisch gas in Nederland is volgens de NVDE tussen de 5 miljard en 8 miljard kuub, afhankelijk van de rekenmethode.

De NVDE zegt dat er veel voordelen zijn om nu extra in te zetten op de verduurzaming. Daarmee worden we sneller energie-onafhankelijk, maar stoppen we ook met het financieren van Ruslands oorlogsmachine. Verder gaan de energiekosten voor bedrijven en particulieren omlaag door enerzijds minder verbruik en anderzijds een lagere vraag. Bovendien maken we zo goede stappen met het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen.

Binnen vier jaar kan met de maatregelen het gasverbruik volgens de NVDE met ruim 10 miljard kuub omlaag. Dat levert een besparing op van net geen 20 megaton CO2, wat iets minder dan een vijfde is van de totale opgave in de klimaatdoelen.

(Aanvulling 10-03-2022)

Het is natuurlijk niet voldoende om alleen Nederland van het russisch gas 'af te laten kicken'. Omdat we graag verder lezen en verdiepen, hebben we wat feiten gezocht. En een deel opinie-artikelen op basis van die feiten.

Een overzicht van de ontwikkeling van de afgelopen 6 jaar is te vinden in deze figuur (bron: Bruegel). Een lezenswaardig artikel, met dank aan Hans Schneider (Liander) is te vinden hier. Het dateert van 27 januari, dus ruim een maand voor de start van de invasie in Oekraine.

Hoeveel produceren we en importeren we in de EU27?

Hoe kunnen we de vraag ombuigen?

Hoeveel kan er worden gereduceerd in welke sector?

En wat zouden we kunnen doen aan energiebesparing?

If, for example, final users turn down their thermostats slightly during the winter or make equivalent small energy efficiency improvements (isolate doors), about 2% of gas used for heating, or 30 TWh, could be saved (on EU27 level). To encourage this, European governments might consider giving money back to households by ‘paying them for saving’. That is, households could get a payment based on their 2021 energy demand compared to their 2020 energy demand. Like all other approaches, this would not be perfect, but the essential point is that the incentives are right. Saving energy pays off. This could possibly be combined with a behavioural campaign, highlighting non-welfare-reducing methods for cutting energy consumption.