9 maart 2016
Het energiebeleid is tussen 2006 en 2015 systematisch geevalueerd door de Algemene Rekenkamer. Met de bevindingen zal de Minister van Economische Zaken het beleid kunnen verbeteren.
Het huidige energiebeleid kent drie doelen: betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Als we terugkijken op tien jaar energiebeleid, zien we dat het beleid niet wezenlijk verandert, maar dat verschillende kabinetten wel steeds andere accenten leggen.
Ook ziet de Algemene Rekenkamer dat de resultaten voor betaalbaarheid en betrouwbaarheid (redelijk) goed zijn, maar dat de doelrealisatie voor duurzaamheid tot op heden achter is gebleven. In vergelijking tot andere EU-lidstaten bevindt Nederland zich met het realiseren van het aandeel duurzame energie in de achterhoede.
Om de samenhang in het energiebeleid te verbeteren is het nodig dat de minister van EZ eerst doelen operationaliseert en expliciet tegen elkaar afweegt alvorens iets te kiezen. Verder zou de minister van EZ zijn beleid goed moeten monitoren en vervolgens zijn ambities, instrumenten of het budget moeten aanpassen als de prestaties tegenvallen. Tot slot verdient het aanbeveling om vaker voor instrumenten met een minder vrijblijvend karakter te kiezen. Dit geldt specifiek voor energiebesparing.
NRP Spaar het klimaat verwacht dat dit onderzoek leidt tot een goed debat in de Tweede Kamer over het gevoerde beleid, om verbeteringen aan te brengen. Evalueren van beleid staat in Nederland ten onrechte nog steeds op een lage positie qua prioriteit in beleidskringen en in de politiek. NRP Spaar het klimaat verwacht daar door een continue dialoog te voeren met de rijksoverheid en marktpartijen, dat de overheid slimmer en effectiever wordt. U kunt het rapport hier zelf lezen.
Arno Visser