31 mei 2017
Samenwerking China en Europa als reactie op aangekondigde terugtrekking VS
China en Europa hebben afspraken gemaakt om de verwachte terugtrekking van de Verenigde Staten uit het verdrag van Parijs over te nemen. Dat blijkt uit documenten die de Financial Times onder ogen heeft gekregen in Brussel. Het was al bekend dat Canada en India ook ambities hebben om mee te doen in het geheel om de VS in de strafbank te plaatsen.
De EU is van plan om China 10 miljoen € te betalen om het CO2-emissie handelssysteem in China uit te breiden en in gereedheid te brengen om te worden gekoppeld aan het Europese Emissiehandelssysteem (ETS). Speciale afgezant Xie Zhenhua voor klimaatzaken, die eigenlijk na Parijs met pensioen had willen gaan, zou, naar verluid, hierover met Miguel Arias Cañete (EU) de afspraken hebben gestart nadat de landen begin 2017 in Marrakech (Marokko) de signalen van de nieuwe machthebber in de VS had begrepen.
De Verenigde Staten zullen zich terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Zo heeft de assistent op het energie en milieubeleid van president Trump, Mike Catanzaro, gemeld aan journalisten in Washington.
Wereldwijde en massale druk op Trump heeft geen effect
Het besluit van Trump werd de afgelopen week al aangekondigd, ondanks massale en wereldwijde druk van milieu-organisaties en bedrijfsleven. Het zegt vooral iets over de wijze waarop Trump zich op de eerste plaats laat gelden als een zakenman met "alternatieve belangen".
Het lijkt erop dat hij probeert waar te maken wat hij voorafgaande aan zijn verkiezing tot president heeft gezegd, en waarvan hij persoonlijk ook van is overtuigd. Net als een niet onaanzienlijke minderheid van de amerikaanse burgers. Onder amerikaanse burgers is een grote groep die zich sterk verzet tegen de wetenschap dat het de mensheid is die een belangrijke veroorzaker is van het broeikaseffect. Ook is er een groot aantal burgers en politici van mening dat investeren in een andere energievoorziening en wijziging van levensstijl slechts een geringe rem op de groei van broeikasgassen kan worden bereikt.
Op de recente bijeenkomst van de G7 op Sicilië werd grote druk uitgeoefend op Donald Trump om de afspraken van Parijs na te komen. Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne meermaals aangegeven dat hij klimaatverandering als een 'hoax' beschouwde en heeft regelmatig laten zien dat hij de "kolenmijnen" weer wil openen. In die lijn tekende hij ook als een van de eerste besluiten het laten aanleggen van een -door vele milieu- en indianen-organisaties betwiste- pijpleidingen van Canada naar Texas.
Vertrek uit klimaatverdrag zal nauwelijks effect hebben
Op 3 september 2016 tekende de Verenigde Staten het verdrag van Parijs, nadat China als een van de eerste grote landen dit had gedaan. Obama zei dit voorafgaande aan een bijeenkomst van de G20 in China. In het verdrag is opgenomen de mogelijkheid om als land de handtekening in te trekken. In de verwachting dat dit over het algemeen door de wijziging van politieke leidingen in landen zal gebeuren, is er een periode van 4 jaar aan verbonden, zodat er voldoende tijd is voor andere landen om de gevolgen van terugtrekking van een partner de activiteiten die het einddoel bereiken, over te nemen.
Inmiddels is aangekondigd door de VN dat in 2019 een volgende wereldwijde klimaatconferentie zal worden georganiseerd. Overigens zijn dagelijks vele miljoenen betrokken bij de uitwerking van de maatregelen uit de klimaatverdragen.
Belangrijke maatregel Obama geblokkeerd door rechter heeft wel effect
In de VS is inmiddels de uitvoering van een belangrijke maatregel voor reducties, de zogenaamde "Clean Power Act" door de rechter in de Verenigde Staten geblokkeerd. Die maatregel, op gezag van de vorige president Obama genomen, voorziet in de sluiting van slecht renderende elektriciteitsopwekkingsinstallaties. De rechtszaak tegen deze wet werd aangespannen op initiatief van een aantal 'republikeinse staten'. De lobbyisten die hierin actief zijn geweest, zoals Mike Catanzaro, hebben een positie in de staf van de president hieraan te danken.
In bovenstaand plaatje (Bron: Washington Post) is zichtbaar welke betekenis het "business as usual" scenario voor de Verenigde Staten zou kunnen hebben.
India en Canada vergroten het isolement van Trump
India verwacht inmiddels 40% van haar elektriciteit in 2022 uit hernieuwbare energiebronnen te halen, ongeveer 8 jaar eerder dan verwacht. Canada's minister-president Trudeau heeft bij Trump sterk gepleit om binnen de afspraken te blijven van Parijs, maar zal, volgens minister van milieu Catherine McKenna, vooral blijven doorgaan om toekomstige werkgelegenheid te creeren voor bedrijven die oplossingen hebben voor de klimaatverandering. Overigens gebruikte McKenna vooral het argument dat 90% van het verdrag van Parijs nog onderhandelbaar is om Trump te verleiden om zich niet terug te trekken.
Als bedrijven van Canada naar VS verhuizen vanwege ruimere milieuwetgeving in de VS, zal dat op de korte termijn mogelijk positieve effecten hebben voor de groei van werkgelegenheid in de VS.
California zal meer op staatsniveau en particuliere sector berusten en minder op federaal niveau
Ook in een aantal staten hebben leiders van zowel democratische als republikeinse zijde aangekondigd dat ondanks de acties van Trump, er gewoon wordt doorgewerkt aan het tegengaan van klimaatverandering. De leidende staat op dit terrein, California, heeft al gemeld dat haar eigen klimaat- en energieprogramma zal worden geintensiveerd.
Jason Clark, voorzitter van de Republikeinse partij in San Francisco, heeft gemeld dat de belangrijkste reden om door te gaan met het bestrijden van klimaatverandering ligt in de creatie van werkgelegenheid. In San Francisco en vele andere steden en staten is sinds 1987 de RECO wetgeving van kracht, die nieuwe eigenaren van vastgoed verplicht om bij de koop een aantal concrete maatregelen te nemen voor energie- en waterbesparing. In 2015 is deze verplichting tot het nemen van bepaalde maatregelen omgezet in een verplichting om een maatwerkadvies te laten opstellen (BESO) en de maatregelen die passend zijn binnen 12 maanden uit te voeren. Gebouwen met een hoge energieprestatie krijgen een ontheffing van deze verplichting. Voor meer informatie over deze aanpak ziet u hier de evaluatie.
Werk maken van energetisch renoveren
En dan zijn we weer terug bij een belangrijke reden om te werken aan energetische renovatie van Nederland, kortom: werk maken van energiebesparen. Ook in Nederland zijn steeds meer banen in de verduurzaming van de energievoorziening en beperking van het energieverbruik.
Op 15 juni organiseert NRP Spaar het Klimaat haar 2e beleidstafel over Energie akkoord 2.0 met onder andere Mariette Hamer (SER), Ronald Plasterk (Wonen), Medy van der Laan (Energie Nederland) en Bert Wijbenga (Woonbron). Er is altijd een plek voor één burger aan de tafel. Indien u interesse heeft, meld u zich dan s.v.p. bij het secretariaat.
NRP Spaar het Klimaat
Bronnen: Financial Times, Washington Post, White House, Rising Up with Sonali, Business Insider, Financial Times India, ABC7News San Francisco
Miguel Arias Cañete (EU Commissioner)
Xie Zhenhua (Speciale afgezant voor Klimaat)
Mike Catanzaro (Energy and Environmental Policy) en Donald Trump (President VS)