6 oktober 2017
Bron: Trouw, vrijdag 6 oktober 2017
Volgens Trouw hebben bronnen in Den Haag "rond de formatie" bevestigd dat er een klimaatwet komt onder het nieuwe kabinet, "met juridisch afrekenbare milieudoelen, zoals de CO2-uitstoot".
Trouw: "De komst van een klimaatwet is een vurige wens van D66 en ChristenUnie. Deze partijen ondertekenden vorig jaar het initiatief van PvdA en GroenLinks om tot zo'n wet te komen. De wet die het aanstaande kabinet voor ogen heeft, is een afgezwakte variant van het oorspronkelijke voorstel. PvdA en GroenLinks zetten op 55% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. De nieuwe coalitie vindt dat te ambitieus. Reduceren met iets minder dan de helft is volgens de onderhandelaars het maximaal haalbare, in de wetenschap dat ook daar ingrijpende en kostbare klimaatmaatregelen voor nodig zijn. De mogelijkheid dat er meer wordt gedaan en dat dus in 2030 Nederland vóór op schema zou komen te liggen, wordt opengelaten. Maar die mogelijke extra doelstelling wordt niet in de wet vastgelegd om te voorkomen dat dat juridisch afdwingbaar wordt."
Voor de gebouwde omgeving is in het regeerakkoord, volgens Trouw, slechts één concrete maatregel opgenomen: geld voor woningcorporaties om huurpanden extra te isoleren.
Naar vernomen gaat het hier om een bedrag van 100 miljoen. In 2013 sloten AEDES en de ministeries van Financien, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, enkele weken voor de ondertekening van het Energie-akkoord een deal om 400 miljoen -na toepassing van maatregelen door woningcorporaties achteraf te deklareren- ter beschikking te stellen. Zonder die afspraak hadden de woningverhuurders waarschijnlijk het energieakkoord waarschijnlijk niet ondertekend. De belastingheffing van 1,7 miljard ((Ver)huurderheffing) via de woningcorporaties was een afspraak uit het vorige regeerakkoord van VVD-PvdA, enkele maanden voor het Energieakkoord.
Hiermee is een bescheiden reactie in het regeerakkoord terecht gekomen na de uitdrukkelijke oproep van NRP Spaar het Klimaat voorzitter Dick Tommel en Bert Wijbenga, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonbron, in hun pleidooi voor het stellen van prioriteiten in de huursector op 31 mei j.l.. U kunt die oproep hier lezen. In 2015 leidde een vergelijkbare oproep van NRP Spaar het Klimaat voor de koopsector tot een impuls van 100 miljoen voor 3 jaar. In april 2017 was het budget voor particulieren "uitgeput" (Bron: RVO), alleen een beperkt budget is nog voor verenigingen van eigenaren (VVE's) beschikbaar (bron: RVO).
Alexander Pechtold
Gert-Jan Segers