De invloed van het gezin op de verduurzaming van woningen

28 juni 2017

De invloed van het gezin op de verduurzaming van woningen

Onderzoek in kader van Maatschappelijk Verantwoord Innoveren - Energie subsidie

Wat beweegt  gezinnen om hun woning te verduurzamen? Hoe beslissen gezinsleden of en welke energiemaatregelen ze nemen? Een team van wetenschappers, intermediaire organisaties en netbeheerder Alliander probeert er de vinger achter krijgen. Zodat professionals in de bouwwereld handvatten ontvangen om huiseigenaren te verleiden hun woning te verbeteren.

Mandy de Wilde van Wageningen University werkt voor het project ‘Beïnvloeding Gezinspraak’ samen met de Nyenrode Business Universiteit,  Alliander, Buurkracht en Coöperatie Hoom: “In Nederland staan ruim 3,5 koopwoningen. Veel daarvan hebben nog een onzuinig energielabel. Met ondersteuning vanuit MVI-Energie werken we toe naar praktische instrumenten waarmee professionals in de bouw-, isolatie- en installatiewereld hun voordeel kunnen doen.”

Hele gezin onderhandelt mee

“Vreemd genoeg is het gezin als beslissingseenheid nog onderbelicht. Terwijl in steeds meer gezinnen sprake is van een ‘onderhandelingshuishouding’,” verduidelijkt De Wilde de zogeheten gezinspraak. “Vrouwen en mannen hebben andere beweegredenen om onderhouds- en verbeteringsmaatregelen te nemen. Vrouwen hechten over het algemeen meer aan esthetiek en mannen meer aan technologie. En kinderen hebben meer invloed naarmate ze ouder zijn.”

Het gezin kent veel variabelen

De Wilde: “Hét gezin bestaat natuurlijk niet. Er zijn veel variabelen. Een gezin zonder kinderen, een gezin met jonge kinderen dat net is verhuisd, of een gepensioneerd stel met uitwonende kinderen: ze maken allemaal andere afwegingen. Samenstelling, levensfase, seksuele geaardheid, afkomst, het speelt allemaal mee. In ons onderzoek houden we rekening met beslissende variabelen die voldoende verdiepende kennis opleveren.”

Ladder van besluitvorming

Een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, intermediaire organisaties en de overheid buigt zich over de wetenschappelijke uitkomsten uit de interviews met gezinnen en professionals. Samen brengen zij een ‘ladder van besluitvorming’ in kaart. De Wilde: “Daarin komen verschillende beslissingsfasen in beeld. Van oriënteren en activeren tot financieren. Op basis daarvan stellen we een aantal concrete aanpakken ‘beïnvloeding gezinspraak’ voor.”

Samenwerken is meerwaarde van het onderzoek

“De meerwaarde van dit MVI-energieproject is dat het ons als wetenschappers uitdaagt om samen te werken met maatschappelijke en bedrijfspartners. Dat gebeurt nog te weinig. Onze partners reflecteren op de kennis die wij genereren. Dat levert betere kennisvragen op en er is steeds een terugkoppeling naar de praktijk. Zo heeft het onderzoek directe invloed op maatschappelijke ontwikkelingen en de energietransitie.”

Maatschappelijk Verantwoord Innoveren MVI-Energie

Bent u bezig met technische energie-innovaties, die ook vragen om maatschappelijke vernieuwingen? Ligt uw focus op acceptatie van veranderingen in het sociaal maatschappelijk systeem en innovaties? Vraag dan de subsidie Maatschappelijk Verantwoord Innoveren - Energie (MVI-Energie) aan.

Meer informatie?

Mandy de Wilde (WUR)