4 februari 2021
Bronnen: Ministerie BZK, ANP, Bouwnieuws, Vereniging Eigen Huis. Redactie: VOOA.
Datum: 2-2-2021
Het nieuwe energielabel dat vanaf 1 januari nodig is om een huis te verkopen of te verhuren gaat rond € 275 kosten. Het ontbreekt op dit moment nog wel aan voldoende energieadviseurs, waardoor wachttijden zijn ontstaan voor de aanvraag van een label. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis VEH na een steekproef.
De VEH zegt niet verrast te zijn, aangezien de vereniging hier al eerder voor waarschuwde. Wel stelt ze dat de prijs "niet volgens verwachting" en "zo'n honderd euro hoger ligt".
Een maand na de invoering van het label kwam demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren met maatregelen om de problemen het hoofd te bieden. Zo worden er meer energieadviseurs opgeleid dan gepland. Ook vervalt tijdelijk de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of een woning een energielabel heeft. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden, zoals in de afgelopen jaren steeds het geval was.
Volgens de VEH heeft Ollongren de maatregel te snel ingevoerd (noot: de EU verplichtte het al in 2012 in te voeren). Omdat het ministerie het invoeren onvoldoende serieus heeft genomen, zouden huiseigenaren nu de dupe hiervan zijn, met vertragingen in het verkoopproces tot gevolg.
De vereniging probeert al jaren te voorkomen dat er een effectief energielabel wordt ingevoerd. De doe-het-zelf variant, die door Ollongrens voorganger Minister Blok was bedacht, voldeed niet aan de eisen die de EU stelde. Door een label in te voeren dat meerwaarde biedt, zullen de energiebesparingskeuzes duidelijker worden.
De huidige kosten voor een label zouden rond de 275 euro liggen. Volgens VEH zijn er bedrijven die niet transparant zijn over de prijs.
Op de valreep van de invoering, adviseerde het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) het kabinet om de invoering van de regel uit te stellen. Het ATR baseerde zich daarbij op onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens het adviesorgaan is de meerwaarde van het nieuwe 'expertlabel' ten opzichte van het eenvoudige energielabel niet aangetoond.
zie ook eerdere berichten hierover.
ook over de fraudegevoeligheid van het oude energielabel.