31 juli 2020
bron: Green Village, dagblad van het Noorden, Delft 30 juli 2020
In Delft ging vorige week vrijdag een test van start met een warmtebuffer gemaakt van phase changing materials (PCM), stoffen die veel energie op kunnen slaan. Zo’n buffer neemt minder ruimte in dan een waterbuffer (boiler) en houdt de warmte bovendien beter vast. Ideaal voor warm water in douche of keuken, maar misschien ook een oplossing voor verwarming in de bestaande bouw.
PCM-buffer
De proef in het Delftse DreamHûs moet laten zien of de PCM-buffer goed werkt voor diverse typen verwarming. Tijdens de test van een paar maanden kijken de initiatiefnemers of de buffer in allerlei omstandigheden goed werkt: bij veranderende temperaturen en verschillende verwarmingssystemen. Ook de stookkosten en de ervaring van bewoners wordt in de gaten gehouden.
Het PCM-systeem komt van installatiebedrijf Flamco. Zij leveren de PCM-buffer al driekwart jaar aan woningen. “Hij spaart veel ruimte uit, wat zeker in kleinere woningen uitkomst kan bieden”, vertelt Diem Kemper, product manager bij Flamco. De PCM-buffer neemt maar een derde van de ruimte van een waterbuffer in. “Deze proef moet laten zien waar het systeem nog efficiënter kan worden en of het nog meer toepassingen heeft.”
Het experiment is van WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, YES!Delft, The Green Village en de Bewonersraad Friesland.
Hot packs
Op dit moment dient de PCM-buffer vooral als leverancier van heet (tap)water. De buffer slaat hitte op in zouten, waardoor deze vloeibaar worden. Zodra er koud water in een leiding door de buffer stroomt, geeft het zout de warmte weer af. Deze techniek wordt ook toegepast in zogenaamde hot packs, die je kookt om warmte in op te slaan. Heb je de warmte later nodig, dan knik je een metalen plaatje in het hot pack en wordt het stevig en heet. Voorlopig werkt de PCM-buffer nog op energie uit het stroomnet.
Bij de proeven die nu lopen kijkt Flamco naar de mogelijkheid om direct warmte van warmtepompen of warmtenetten te gebruiken. Ook onderzoekt Flamco de optie om stroom voor verwarming van de buffer alleen uit zonnepanelen of het net te halen als de elektriciteit goedkoop is - bijvoorbeeld midden op de dag, wanneer zonnepanelen veel opleveren en de energievraag laag is. Dergelijke verbeteringen moeten de buffer ook betaalbaarder maken.
Efficiëntere verwarming
Bij het DreamHûs willen de betrokkenen ook laten zien dat de PCM-buffer kan dienen als verwarming. De organisatie kijkt daarbij naar verschillende voedingsbronnen voor de buffer, van een warmtenet tot woningen die 100 procent elektrisch zijn. In de toekomst komt er ook een waterstofketel bij. De buffer kan al deze verwarmingsmethoden efficiënter maken, bijvoorbeeld door warmte op te slaan als de vraag laag is (overdag) en af te geven als andere woningen ook veel warmte vragen (in de avond).
Verduurzamen bestaande bouw
DreamHûs is onderdeel van The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de Technische Universiteit Delft. DreamHûs bestaat uit drie exact nagebouwde woningen uit de jaren ’70, waarvan één met energielabel F en twee met energielabel B. Studenten, ondernemers en marktpartijen worden uitgedaagd de woningen te verduurzamen met betaalbare, gebruiksvriendelijke oplossingen. Zo draagt het initiatief bij aan het betaalbaar verduurzamen van de bestaande bouw.