Versnelde verduurzaming corporatiewoningen na afschaffing verhuurderheffing 2023

25 maart 2022

In 2022 wordt de verhuurderheffing met € 831 miljoen verlaagd. In 2021 was deze ca. 1,9 miljard en zou in 2022 wellicht stijgen naar 2,5 miljard wegens hogere WOZ waarden

Bron: Cobouw, 17-03-2022

Het nieuwe kabinet heeft besloten de verhuurderheffing per 1 januari 2023 af te schaffen. De verhuurderheffing wordt in 2022 met € 831 miljoen verlaagd. Omdat corporaties hierdoor extra investeringsruimte krijgen, zijn afspraken gemaakt over woningbouw, verduurzaming en leefbaarheid.  

Foto: Knauf

De volgende afspraken zijn gemaakt: 

  • Na 2028 zijn er geen corporatiewoningen meer met een slecht energielabel E, F of G (uitgezonderd monumentale en te slopen woningen). Dat betekent dat ongeveer 250.000 woningen verduurzaamd worden. Als een woning na 2028 toch nog zo’n label heeft, krijgt de bewoner korting op de huur. 

  • Cv-ketels worden voortaan in principe vervangen door duurzamer alternatieven en corporaties investeren meer in zonnepanelen. Hiervoor is tot en met 2025 een half miljard euro extra beschikbaar. 

  • Corporaties investeren de komende vijf jaar 100 miljoen euro per jaar extra in verbetering van woningen (schimmel, loden leidingen, brandveiligheid). Het doel is dat er over vijf jaar geen slecht onderhouden woningen meer zijn. 

"IK spaar het klimaat" heeft vanaf het begin geageerd tegen de verhuurdersheffing, omdat daardoor de verduurzamingsopgave van de huurwoningen zou worden gehinderd. De heffing diende immers betaald te worden uit huurverhoging, verkoop van huurwoningen en verlagen van de kosten (lees: ontslaan van personeel of niet vervangen van medewerkers die met pensioen gingen of een tijdelijk contract hadden).. De huren bleven daardoor stijgen voor mensen met een (gemiddeld) lager inkomen. Huurders kunnen onvoldoende maatregelen nemen om hun energierekening te verlagen. Besparingen die noodzakelijk zijn in vele huurwoningen bleven al vele jaren achter. Daardoor zitten inmiddels, door gestegen energieprijzen, honderdduizenden gezinnen in de problemen. En daar zullen nog velen de komende jaren last van hebben. Vanaf 2005 heeft de voorloper van IK Spaar het Klimaat, de stichting Spaar het Klimaat gepleit, met een klein aantal leden van de Tweede Kamer, van provinciale staten en gemeenteraden, geijverd voor een hoger tempo van energiebesparing, om de emissies te beperken van de gebouwde omgeving. De stichting werd zelden toegelaten tot tafels waar beslissingen werden voorbereid. Slechts enkele ambtenaren waren bereid om te vertellen wat de overheid weer van plan was, namelijk niet te doen waarvoor de stichting pleitte. Na 10 jaar vonden de initiatiefnemers dat het tijd werd om met het 'roepen aan de zijkant' te stoppen (B2P) en gingen de sponsoren vooral roeien met de riemen die er waren binnen een andere organisatie (B2B).