Tijdelijke verhoging subsidiebedragen SEEH

28 mei 2020

Burgers geprikkeld om energetische renovaties niet uit te stellen

Bron: RVO

“Gepubliceerd op: 22 mei 2020 | Gewijzigd op: 27 mei 2020

Om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) tegemoet te komen in deze onzekere tijden besloot minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de subsidiebedragen tijdelijk te verhogen voor beide regelingen van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

De verhoging is een tijdelijke verhoging van 10% tot ongeveer 30% van de investeringskosten. De minister wil hiermee woningeigenaren extra financieel ondersteunen zodat zij verduurzamingsplannen kunnen uitvoeren.

Aanvragen

SEEH voor particuliere woningeigenaren

Particuliere woningeigenaren die minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren en betalen tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 komen in aanmerking voor een verhoogd subsidiebedrag.

SEEH voor VvE

VvE’s die na 1 juni 2020 een aanvraag voor energiebesparende maatregelen indienen, krijgen subsidie met het verhoogde tarief. Dit omdat de VvE's hun aanvraag indienen vóór de verbetering van hun gebouw. Belangrijk is ook dat aanvragen uiterlijk op 31 december 2020 worden ingediend om in aanmerking te komen voor deze subsidieverhoging.

De overige voorwaarden blijven voor beide SEEH-subsidieregelingen ongewijzigd.

U vindt deze op de RVO website.

Voorwaarden particuliere woningeigenaren

Voorwaarden voor VvE

Nieuwe subsidiebedragen

De nieuwe subsidiebedragen per maatregel moeten nog worden epubliceerd in de Staatscourant.

Daarna vindt u de aangepaste bedragen op de SEEH-pagina's van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en op de digitale formulieren.

Tot die tijd kunt u gebruik blijven maken van de huidige uitvoerdersformulieren.

Mocht u in aanmerking komen voor het nieuwe subsidiebedrag dan wordt dit automatisch vanuit RVO toegekend.”

Commentaar

Overigens is uit wetenschappelijk onderzoek al tientallen jaren bekend dat 20% subsidie op de investering nauwelijks leidt tot een positieve stimulans bij burgers. 

Enkele jaren geleden (2017) was de subsidie zo snel uitgevraagd dat binnen een jaar (voor de verkiezingen) ook het budget van de jaren (na de verkiezingen) werd uitgegeven.

Een aandeel van minimaal 1/3 is wel effectief qua subsidiemaatregel, al was het omdat het dan meer is dan de belastingheffing van 21% (materialen) of 9% (arbeid)  via de btw

Het is eerder een rem, omdat het feit dat er een subsidie is, het signaal geeft dat het niet rendabel is om deze investering te nemen. Omdat het bovendien door geen enkel bedrijf als een structurele aangelegenheid kan worden beschouwt, leidt het tot eenmalige, inefficiente administratieve procedures die tijd en geld kosten zijn. Zodra het potjeleeg is (en dat gbeurt regelmatig), stopt het verhaal weer en dienen er aanpassingen wirden gemaakt op websites en dergelijke.