Slagkracht van woningcorporaties op duurzaamheid in twijfel getrokken

22 februari 2018

Slagkracht van woningcorporaties op duurzaamheid in twijfel getrokken

Kamerleden hekelen Ollongrens energiebesparingsbeleid voor de huursector

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de middelen die corporaties hebben om woningen te verduurzamen. Dat bleek donderdagmiddag tijdens het eerste gedeelte van het debat over bouwregels en energiebesparing.

“Corporaties klagen over de Woningwet. Die draagt niet bij aan de energietransitie. Daardoor missen we kansen”, trapte CDA’er Erik Ronnes het debat af over energiebesparing en bouwregels. Ronnes kreeg bijval uit verschillende hoeken.

Ook Rik Grashoff, Kamerlid van GroenLinks, vreest dat corporaties door aflopende subsidieregelingen, steeds minder geld overhouden voor het isoleren en energieneutraal maken van woningen.

“Het vlot niet met de verduurzaming van de woningvoorraad. Er moet een versnelling komen. Corporaties hebben de mogelijkheden niet, de slagkracht neemt af en niet toe”, zei Grashoff in de Tweede Kamer.

De minister maande de kamerleden om geduld, omdat het departement bezig is met het zorgen voor een korting voor woningcorporaties die wel goed bezig zijn. 

Ronnes en Sandra Beckerman van de SP namen daar geen genoegen mee. Zij vrezen dat corporaties vooral sigaren uit eigen doos krijgen, omdat de zogeheten STEP-regeling voor corporaties afloopt.

Hoewel corporaties voldoende investeringscapaciteit hebben, lijken ze liever schulden af te lossen, dan te investeren of rigoreus opschalen van energiebesparing in huurwoningen. Is het niet het gebrek aan werknemers in de bouw dan is er wel stress van het verbouwen in relatie met de huurders. ZEMBLA wijdde er gisteravond dan ook een item aan.

De VVD vindt het jammer dat de voortgang van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen afgelopen zomer tijdens de behandeling in de Eerste Kamer werd aangehouden. “Is de minister het met ons eens dat we die wet zo snel mogelijk aangenomen moeten krijgen?”

NRP Spaar het Klimaat heeft ook in een reeks brieven in de afgelopen jaren en bij de kabinetsformatie erop aangedrongen dat het tempo van energetische renovaties door rijksbeleid op zijn minst in lijn wordt gebracht met de afspraken in het energieakkoord, maar beter nog, in lijn met internationale afspraken in Europa en wereldwijde afspraken in Parijs met alle landen.

In het regeerakkoord is, ondanks een uitgebreide reeks maatregelen die het Ministerie van Financien opstelde voor de onderhandelaars, vrijwel niets opgenomen dat het tempo structureel zal verhogen.

De aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning lijken vooral bij te dragen aan een discussie over "gas" (waarmee bedoeld wordt "laagcalorisch gas uit Groningen veld") in een gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en niet met het hele kabinet.

U kunt ook bijdragen aan een versterking van het lokale beleid door uw favoriete kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen te benaderen voor het plaatsen van zijn/haar "eigenverklaring" om het lokale beleid mede te beoordelen op de effecten voor het tempo van energetische renovatie van de woningvoorraad. Stuur hem/haar een mailtje met de link naar deze pagina en vraag of hij/zij mee wil doen, voor zover het binnen zijn/haar mogelijkheden ligt in de komende jaren in de Gemeenteraad. Een reeks kandidaten en wethouders ging hen al voor. Die kunt u hier vinden.

Bronnen: Thomas van Belzen, Cobouw 22 februari, twitter en Tweede Kamer, NRP Spaar het Klimaat, VPRO.

Erik Ronnes (CDA)

Sandra Beckerman (SP)

Rik Grashoff (Groenlinks)