Reactie NRP Spaar het Klimaat op voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord

12 juli 2018

Reactie NRP Spaar het Klimaat op voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord

Snelheid gewenst voor wettelijk fundament voor object gebonden leningen

Verschuiving belasting van elektriciteit naar gas

Spaar het Klimaat, themagroep van het nationaal platform voor transformatie en renovatie, onderschrijft het belang van de gekozen richting en hoofdlijnen voor de gebouwde omgeving. Positief zijn de macro-economische prikkels om de belasting op aardgas en elektriciteit in overeenstemming te brengen met de vervuilingsgraad in termen van CO2, omdat dit de berekende terugverdientijden voor de burger van maatregelen om verspilling van warmte tegen te gaan, verbeteren. 

Wij waarschuwen wel voor de inkomenseffecten voor de huishoudens met lagere inkomens. Daarom hebben wij het voorstel gedaan de belasting op gas beperkt te verhogen voor de eerste bijvoorbeeld 1.500 m3 en veel sterker daarboven. Wij hebben overigens niet al te hoge verwachtingen van deze tariefsmaatregelen op de korte termijn vanwege de -ook door partijen aan deze tafel geconstateerde- beperkte werking van een geleidelijke verhoging cq. verlaging. 

Object gebonden leningen

Positief zijn wij over het tot stand brengen voor een wettelijk fundament voor zogenaamde object gebonden leningen. Wat ons betreft wordt daar echt snelheid mee gemaakt.

Huursector als startmotor

Spaar het Klimaat constateert dat de huursector als startmotor wordt gezien in de verduurzaming in de gebouwde omgeving. Dit vanwege de organisatiekracht van de eigenaren, de schaalgrootte en de langere termijn visies. Het is verstandig dat er in het akkoord voorstellen worden gedaan voor de verruiming van de investeringscapaciteit van de woningcorporaties.

Niet wachten op wijkvisies voor het nemen van no-regret maatregelen

Dat pas in 2021 duidelijk wordt voor elke burger welke energievisie in zijn/haar wijk wordt gekozen draagt in zichzelf een groot risico voor uitstelgedrag van huishoudens. Enig houvast is weliswaar dat voor die tijd no-regret-maatregelen van technische aard gestimuleerd kunnen worden gericht op lage temperatuurverwarming en na-isolatie. Maar liever zagen wij dat in 2018 en 2019 voor zoveel mogelijk wijken reeds bekend wordt welke varianten van warmtevoorziening gekozen zal worden.

Gemiste kans
Een gemiste kans is dat maatregelen om isolatiemaatregelen te stimuleren zoals een bonus malus regeling in de WOZ-waarde (of een differentiatie van het eigenwoningforfait, daar is in 2013 al in het kader van het energieakkoord sprake van geweest, zie bijvoorbeeld deze notitie over differentiatie op basis van gasgebruik) en het terugdraaien van het hogere btw naar een nul-btw tarief voor isolatiemaatregelen niet zijn opgenomen in de voorstellen.

Beleidstafel Klimaatakkoord

Op de 2e beleidstafel in 2018 van NRP Spaar het Klimaat op 21 juni werd door Evert Hassink (Milieudefensie) verteld welke voorstellen voor energiebesparing in de Gebouwde Omgeving op steun kunnen rekenen en welke nog in discussie zijn. Alle maatregelen die steun hebben, moeten nog door ministeries en kabinet worden vastgesteld en in de loop van 2018 uitgewerkt. Daaronder vallen de vermindering van de verhuurderheffing, verhoging van belasting op gas, de gemeentelijke plannen per buurt en wijk. Erik Ronnes (lid Tweede Kamer, CDA) gaf zijn visie op de rol van de rijksoverheid, liet zien welke dilemma's er zijn in het vraagstuk om CO2 te reduceren in de gebouwde omgeving en stelde vragen aan de verzamelde partners van het NRP. Enkele leden van NRP Spaar het Klimaat gaven aan dat het niet waarschijnlijk is dat met de maatregelen een zodanige versnelling zal optreden van het tempo van energetische renovatie dat de doelstellingen die in de afgelopen jaren zijn gesteld, alsnog worden gehaald. Tevens bleken er zorgen te bestaan over continuiteit van het draagvlak bij burgers die zou kunnen ontstaan als gevolg van claims van andere 'klimaattafels' die financieel door huurders en eigenaar-bewoners moeten worden opgebracht.

Voor meer informatie over de visie hoe 1 MTon CO2 per jaar kan worden bespaard en/of het position paper van NRP Spaar het Klimaat, kunt u een mail sturen

Erik Ronnes (Tweede Kamer)

Evert Hassink (Milieudefensie)

Thema Beleidstafel

Visie van Erik Ronnes

Evert, Albert en Erik in gesprek