Prijsplafond geen remmende factor voor energieconsument

28 maart 2023

Investeringen in bouwkundige en installatietechnische maatregelen niet voor iedereen

De invoering van het prijsplafond voor energie zet geen rem op de motivatie om energie te besparen. Vier op de vijf Nederlanders met een cv-ketel wil blijven besparen. In zeven van de tien huishoudens staat de thermostaat lager dan een jaar geleden, gemiddeld twee graden.

Dit blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder Nederlanders met een cv-ketel. 72 procent van de huishoudens zet de thermostaat niet hoger dan de adviestemperatuur van maximaal 19 graden. Hoewel bijna iedereen zich bezig is met energie besparen, laten mensen toch nog mogelijkheden ongebruikt. Een kwart kan besparen door de temperatuur in huis te verlagen tot 19 graden. Meer dan de helft van de huishoudens (62 procent) kan extra besparen door alleen de ruimtes te verwarmen waar ze het meest zijn. Ook kunnen een op de vier huishoudens  de thermostaat 's nachts tot 15 graden verlagen. De thermostaat op 15 zetten is ook een optie als er niemand thuis is.

Verduurzaming

Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt dat niet alleen de thermostaat bij veel mensen tegenwoordig enkele graden lager staat, bijna twee op de drie Nederlanders is ook korter gaan douchen. Makkelijke en relatief goedkope maatregelen, zoals het zelf plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie, zijn inmiddels in honderdduizenden woningen uitgevoerd. Samen met Ledlampen zijn dit oplossingen die zichzelf snel terugverdienen.

De volgende stap in de verduurzaming is lastiger, omdat de helft van de Nederlanders vanwege de duurdere boodschappen minder geld over heeft. Ook de politieke onzekerheid over het afbouwen van de salderingsregels voor zonnepanelen remt duurzame investeringen. Duurdere oplossingen worden daardoor uitgesteld vanwege de kosten, zo blijkt uit het onderzoek.

Bron: Milieucentraal.nl, 24-3-2023