Paleis Soestdijk wacht op grote energierenovatie

9 februari 2018

Paleis Soestdijk wacht op grote energierenovatie

De energielasten zijn waarschijnlijk hoger dan de personeelslasten

Op 8 februari organiseerde het NRP haar nieuwjaarsbijeenkomst met een toelichting over het jaarplan 2018, een uitleg van de plannen voor Paleis Soestdijk, rondleidingen door het paleis en een van de vele paviljoens en de netwerkborrel.

De gastheer was MeyerBergman Erfgoed Groep, eigenaar van het paleis en landgoed Soesterberg, die sinds 20 december 2017 het landgoed in eigendom heeft verkregen voor 1,7 miljoen euro. "Een dubbeltje per Nederlander". De investeringen voor het energieneutraal krijgen van het landgoed zullen waarschijnlijk meer dan een kwartje per inwoner vergen.  

De nieuwe eigenaar gaat Soestdijk onder het motto ‘Made by Holland’ ontwikkelen tot een platform voor innovatie en een podium voor excellente prestaties van ondernemend Nederland. Ook rondleidingen, evenementen, culturele activiteiten en zakelijke bijeenkomsten maken onderdeel uit van de nieuwe programmering. In en rond het paleis komen een hotel, horecavoorzieningen en overige publieks- en verblijfsfuncties. Het publiek blijft er welkom.

In 1650 werd het 'corps de logis', het middelste deel van het huidige paleis, gebouwd als particulier jachthuis en buitenverblijf van de burgemeester van Amsterdam, Cornelis de Graeff. Daarna kwam Soestdijk in handen van de Oranjes en sinds 1971 is het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar en beheerder van het paleis. Nadat in 2004 het paleis zijn functie als woon- en werkpaleis voor de Oranjes verloor, heeft het Rijksvastgoedbedrijf het paleis en de tuin opengesteld voor publiek en is ervaring opgedaan met een veelheid aan activiteiten.

Centrale ontvangsthal Paleis Soestdijk

Uitzicht voormalige werkkamer Prins Bernhard

Verwarming werkkamer Bernard: convectorput

Eetkamer met historisch meubilair

Unieke verlichting met verhaal

Filmtheater paleis Soestdijk