Na-isolatie van woningen reduceert óók stikstof

15 oktober 2019

Na-isolatie van woningen reduceert óók stikstof

TNO heeft effectiviteit diverse maatregelen in rapport opgenomen

We wisten al vele jaren dat isolatie-niveau van nieuwbouwwoningen tientallen jaren te laag is geweest voordat de huidige normen van kracht zijn geworden, en de prijs van zonnepanelen spectaculair daalde, waarmee een woning relatief eenvoudig en kosteneffectief energieneutraal kan worden gebouwd.

Nu kan de aandacht vanwege de rechtelijke uitspraken over het uitstellen van reductiemaatregels voor stikstof niemand zijn ontgaan. Maar wel dat het na-isoleren van woningen ook kan bijdragen aan reductie van stikstof-oxides. Dat blijkt uit een recente "factsheet" van TNO. Daarin is overigens ook gemeld dat overstap naar duurzame energie ook een bijdrage kan leveren. Dan moet u in uw woning overigens niet kiezen voor een houtkachel, want die draagt juist extra bij aan de complexe kwestie van schone - vieze lucht. Daarover kunt u veel kennis ontlenen aan dit nummer van Lucht (2019-1).

Naast de reductie van vee in de omgeving van natura 2000 gebieden en de verlaging van de maximum snelheid in die omgeving, kan op landelijke schaal de energiebesparing in woningen behoorlijk helpen om het probleem van stikstof te reduceren.

Het gaat namelijk niet lukken om in één keer allemaal ‘van het gas’ af te gaan. En 100% waterstof door het nationale distributienet is al sterk afgeraden wegens technische onmogelijkheden.

Bronnen: TNO, Trouw (14-10-2019), NRP Spaar het Klimaat

Minister van LNV, Carola Schouten

Bronnen van stikstof 2014, AERIUS

Bronnen van stikstof 2017, RIVM