11 juli 2018
Woensdag 27 juni 2018 presenteerden de volgende leden van de Tweede Kamer de Klimaatwet aan de Tweede Kamer: Klaver (GroenLinks), Asscher (PvdA), Beckerman (SP), Jetten (D66), Dik-Faber (CU), Yesilgöz-Zegerius (VVD), Agnes Mulder (CDA) en Geleijnse (50Plus). Op 12 september 2016 hadden Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) het initiatief-voorstel aan de Tweede Kamer aangeboden.
Wat staat erin? Is Nederland hiermee de eerste in de wereld? Is het bijzonder en waarom heeft het zin? Wat gaat er nu veranderen? Is het hiermee klaar?
Hierover ontstonden wat vragen omdat Jesse Klaver (Groenlinks) het Nederlandse wetsvoorstel "de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld" noemde. In het programma Eén Vandaag werd deze opmerking 'gechecked' bij Marjan Minnesma (URGENDA) en Pieter Boot (PBL).
Voor Urgenda-directeur en milieuactivist Marjan Minnesma is de wet nog niet helemaal zoals hij moet zijn. "De klimaatwet is qua richting en intentie goed, maar lang niet ambitieus genoeg. In Nederland hebben we eigenlijk alleen maar een doel voor 2050 en dat is heel ver weg. In de komende vijftien jaar kun je namelijk echt nog een verschil maken, anders ben je te laat." Minnesma roemt onder andere Zweden met een hogere ambitie. Ook de wet in Engeland heeft bijzonder goede elementen: "Die evalueren om de vijf jaar om te kijken ze hun doelen hebben behaald en het wordt gecontroleerd door een externe comissie. Als er niet genoeg CO2 uitstoot is gereduceerd, dan stellen ze hun doelen bij."
In totaal zijn er, inclusief Nederland, zeven landen die een Klimaatwet hebben: het Verenigd Koninkrijk was in 2008 het eerste land dat zo’n wet invoerde, waarna Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Frankrijk en Mexico volgden. Volgens Minnesma is Zweden de koploper in de groep: "Zweden gaat voor 0% uitstoot in 2045, dus dat is veel ambitieuzer."
Pieter Boot van het Planbureau van de Leefomgeving denkt ook dat Klaver een beetje overdrijft met zijn uitspraak. "We zitten zeker in de kopgroep, maar als je kijkt naar het land met de meest ambitieuze klimaatwet dan is dat Zweden." Toch heeft Boot wel een kanttekening bij deze vergelijking: "Zweden heeft veel bossen die CO2 opnemen, terwijl wij veenweides hebben die CO2 uitstoten. Dus het is voor ons ook lastiger om het terug te dringen.''
Volgens Pieter Boot en Marjan Minnesma klopt de uitspraak van Klaver dus niet. Maar dat Nederland zich met deze wet weer in de kopgroep meldt, lijkt wel het geval.
Boot: "We zitten zeker in de top, gezien onze ambities en die van Zweden niet veel van elkaar verschillen, maar we zijn niet op alle fronten de nummer één in deze groep op dit moment."
Steeds meer landen die het VN-akkoord in Parijs (2015) hebben getekend, nemen wettelijke maatregelen om de broeikasgassen te reduceren.
Bronnen: Bij dit bericht is gebruik gemaakt van teksten van Hier Klimaat (Sanne Dietz), AVRO-TROS Eén Vandaag en eindredactie door NRP Spaar het Klimaat. Update 29 maart 2019.
Pieter Boot (PBL)
Marjan Minnesma (Urgenda)
Toename aantal klimaatwetten wereldwijd