11 oktober 2021
Nederlanders moeten zo snel mogelijk, [bedoeld wordt voor de grote prijsstijging van gas die wordt doorberekend aan klanten die een flexibel contract hebben, EV], hun woning isoleren. Dat zegt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren tegen BNR. Menig energierekening schiet omhoog, het kabinet overweegt extra geld vrij te maken voor versnelde isolatie. Geld is echter niet het probleem, het vinden van vaklui des te meer. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis pleit voor vouchers en de inzet van wijkteams.
ANP / Robin Utrecht
Luister terug | EU wil mogelijke gezamenlijk gasvoorraden aanleggen
Volgens de D66-bewindsvrouw gaat het kabinet het daar aanstaande dinsdag over hebben. 'We gaan daar fors op inzetten, in dit en hopelijk het volgende kabinet.' Ollongren zegt erbij dat het niet overal gaat lukken en ze noemt in dit verband slecht geïsoleerde woningen van woningcorporaties en minder draagkrachtige huurders. 'Maar er zijn veel mensen die wel daartoe in staat zijn, er zijn subsidieregelingen voor.' Wat overigens niet wegneemt dat er vanwege de krapte op de arbeidsmarkt gewoonweg geen vaklui te vinden zijn die kunnen isoleren.
Dinsdag overlegt Ollongren met collega-ministers, onder meer met Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat, over de fors gestegen energieprijzen. Hoe gaat het kabinet burgers – en mogelijk ook bedrijven – compenseren? Blok zegt een aantal scenario's uit te werken, maar heeft het antwoord 'nog niet op tafel'.
Luister terug | Kabinet grijpt mogelijk in bij torenhoge energierekening
Hans André la Porte van de Vereniging Eigen Huis ziet een paniekreactie bij consumenten die zich vertaalt naar een sterk toegenomen vraag naar isolatiemateriaal als dubbel glas en spouwmuurisolatie én naar alternatieven voor gasverwarming als zonnepanelen en warmtepompen.
André de la Porte erkent dat het vinden van vaklieden om die isolatie te realiseren moeilijk is. Isolatie kan volgens hem grotendeels zelf gedaan worden als het zolder- of vloerisolatie betreft, een heel ander verhaal wordt het bij spouwmuurisolatie of het plaatsen van dubbel glas.
'Dat moet je overlaten aan specialisten en die zullen het heel erg druk hebben, wachttijden hebben, leveringstijden hebben voor dubbel glas. Dat is iets dat de minister niet kan oplossen. Wat ze wél kan oplossen is de financiering.' Volgens André de la Porte zit dáár het probleem: er zijn weliswaar subsidiemogelijkheden, maar alleen voor mensen die de weg kennen én die in staat zijn om die isolatie voor te financieren.
'Want vooral de mensen met lagere inkomens die vaak in tochtige en vochtige huizen wonen, hebben hier het meeste last van. Die hebben al een relatief hoge energierekening en kunnen vaak de benodigde voorfinanciering niet voor elkaar krijgen. Die zitten vast, die zou je kunnen helpen met een voucher, die ze direct kunnen verzilveren, daar zou de minister deze week op inzetten.'
André de la Porte pleit ervoor die groep, net als in het Verenigd Koninkrijk, middels wijkteams letterlijk bij de hand te nemen. De Vereniging Eigen Huis wordt naar eigen zeggen overstelpt met telefoontjes, afgelopen vrijdag moest André de La Porte constateren de stroom niet aan te kunnen.
Luister terug | Gascrisis breekt los: energieprijzen stijgen en leveranciers trekken aanbod in
CDA-Kamerlid Henri Bontenbal denkt dat er te weinig aandacht is besteed aan zaken als leveringszekerheid. Hij ziet twee oplossingen: 'Op korte termijn pleisters plakken, verzachtende maatregelen treffen. Dat zal vooral financieel zijn. Op langere termijn het opbouwen van strategische gasvoorraden, langetermijncontacten, waarbij we kijken naar een robuust energiesysteem.' En onder robuust verstaat Bontenbal een divers systeem bestaande uit meerdere bronnen, een systeem waarin ook 'de moeilijkere opties' besproken moeten gaan worden. 'En dan kom je uit bij kernenergie.'