Hoeveel energie verbruikt u?

28 oktober 2019

Hoeveel energie verbruikt u?

Veel nederlanders hebben weinig kennis van hun eigen energieverbruik en van maatregelen hoe dat te verlagen

Bron: Energiebespaarfonds

Energie besparen kan heel simpel zijn. Maar om te weten wat u kunt besparen, is het eerst belangrijk te weten wat uw verbruik is. Samen met Milieu Centraal onderzocht het Energiebespaarfonds, mede totstand gekomen dankzij Spaar het Klimaat lobby, wat het Nederlandse energieverbruik per huishouden is en welke verschillen er zijn.

Hoeveel verbruik ik?

Een Nederlands huishouden verbruikte in 2017 zo’n 1.340 m3 aardgas en 2.830 kWh elektriciteit. Dat brengt de energierekening op zo’n € 1.910,- per jaar (bron: Milieu Centraal). Over de jaren zien we het gemiddelde redelijk stabiel is. Maar dit is slechts een gemiddelde, het maakt natuurlijk een groot verschil of u in een nieuw of ouder huis woont en hoe uw huishouden is samengesteld.

Vergelijk uw verbruik met anderen

aardgasverbruik woningen
Energieverbruik woningen

Gasverbruik

Het overgrote deel van het gasverbruik gaat op aan de verwarming van uw woning. Daarbij maakt het nog al een verschil of u in een appartement of in een grote vrijstaande woning woont. Over het algemeen geldt dat hoe minder buitenmuren, hoe minder u hoeft te stoken. Ook de grootte van de woning speelt natuurlijk een belangrijke rol.

Aardgasverbruik per woningtype

Bouwjaar

Het bouwjaar van uw woning is ook een belangrijke factor in het geheel. Wie nu een nieuwbouwhuis betrekt, krijgt een stevig geïsoleerde woning waar weinig warmte weglekt. Maar heeft u een huis van voor de oorlog, dan is de kans groot dat de isolatie niet veel voorstelt. De isolatie van uw woning bepaalt hoe uw woning de warmte vasthoudt. Hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie is.

Gebruik

De gemiddeldes zeggen iets over wat een ‘gemiddeld’ verbruik zou zijn. Maar de werkelijke stookkosten hangen het meest af van hoe vaak de verwarming brandt en hoe warm u het in huis wilt hebben. Zuiniger stoken kan al snel flink wat geld opleveren zonder dat u hoeft te investeren. Zet u uw verwarming lager als u niet thuis bent? Staat de verwarming laag of uit in de ruimtes waar u niet bent? In een slecht geïsoleerde tussenwoning is de besparing met zuinig stoken zomaar al 980 m3 gas (zo’n 750 euro) per jaar. In een matig geïsoleerde tussenwoning kan die besparing nog zomaar 550 m3 gas per jaar (440 euro) zijn. 

Besparen op het gasgebruik kan onder de douche. Zo kunt u uw douche beperken tot 5 minuten en een waterbesparende douchekop aanschaffen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer snelle bespaartips.

Elektriciteitsverbruik

Een Nederlands huishouden verbruikte in 2017 zo’n 2.830 kWh aan energie. Ook hier komen grote verschillen voor. Die verschillen hebben te maken met:

  • Hoeveel apparaten u in huis heeft
  • Hoe zuinig uw apparaten zijn
  • Hoe zuinig u de apparaten gebruikt 

Voor de verschillende woningtypen zien we ook verschillen ontstaan.

Energieverbruik per woningtype

Natuurlijk hebben een warmtepomp of een elektrische auto met thuislader een negatieve invloed op het elektriciteitsgebruik en zelfopgewekte stroom brengt uw energierekening juist weer omlaag.

Invloed gezinssamenstelling

Vanzelfsprekend heeft de samenstelling van uw huishouden ook invloed op het verbruik. Niet alleen draait de wasmachine vaker als u kinderen heeft, ook gebruiken zij elektriciteit voor de TV, verlichting en natuurlijk hun computer. Het bepaalt natuurlijk ook hoe vaak de wasdroger en de vaatwasser draaien.

Energieverbruik naar huishoudgrootte

Gebruik

Net als met uw gasverbruik is ook hier vaak eenvoudig een besparing te realiseren. U kunt de vaatwasser vaak op een eco-programma laten draaien en het is sowieso aan te raden deze pas te laten draaien als de vaatwasser helemaal vol zit. Consequent vol laten draaien op een eco-programma scheelt al snel 130 kWh per jaar. Ook de wasmachine altijd met een volle trommel draaien op 30 graden bespaart al bijna 110 kWh per jaar. Uw gloeilampen vervangen door LED-lampen levert ook veel op. 11 oude peertjes vervangen levert al een besparing op van 140 kWh. Zo is de eerste besparing van bijna 400 kWh snel verdiend. Is uw koelkast, wasmachine of droger aan vervanging toe? Investeer dan net iets meer voor zuinige A++ of A+++ dat scheelt al snel 100 kWh per jaar per apparaat!

Hoe staat het met uw verbruik?

Is uw energieverbruik hoger of lager dan vergelijkbare huishoudens? Met uw jaarafrekening bij de hand berekent u met deze handige tool van Milieu Centraal direct of u al energie-efficiënt leeft. 

Vergelijk uw verbruik met anderen

elektriciteitsmeter