Het groot dictee der nederlandse taal in het teken van klimaat

15 december 2018

Het groot dictee der nederlandse taal in het teken van klimaat

Het Klimaat is het belangrijkse actuele issue van deze tijd: de Brexit is er niets bij

Ook het groot dictee van de nederlandse taal stond vandaag in het teken van het klimaat. 

Wij bij Spaar het Klimaat zijn daar natuurlijk ook mee bezig.

Een klimaatmaat

1. 2018 is nog niet ten einde, maar gaat, wat er tot eind december ook gebeurt, sowieso diverse weerrecords breken.

2. Er was deze zomer een hittegolf die lokaal naar verluidt 29 dagen aanhield, een on-Nederlandsetoestand, en in juni werd ’s nachts op de Veluwse vliegbasis Deelen, vlak bij Arnhem, een nachtrecord gemeten van 24,4 graden Celsius; zo’n temperatuur houdt je wakker, was de veelgehoorde klacht.

3. Uit de metereologische trukendoos kwamen in juli tezamen circa 314 zonuren tevoorschijn, waartegenover een schamele 10 millimeter neerslag stond; de minuscule aardappels van dit jaar zijn er de wrange souvenirtjes van.

4. Sommigen ervaren de toegenomen warmte als een cadeautje, en gaan ervan uit, dat er te zijnertijd met Kerstmis al krokussen en lente-uitjes zullen zijn, en dat carnaval enigszins subtropisch wordt. 

5. Anderen voorzien een flinke toename van het aantal coderoodwaarschuwingen, waarvan de betekenis meestal is: hoed u voor het weer; ze vrezen voor een klimaat-debakel, een sterk vergrote kans op catastrofes, met bijvoorbeeld tekortschietende dijken, als het langdurig gehoosd heeft.

6. Een ongeruste weerhobbyist heeft onlangs op een A4’tje voor mij uitgetekend, en ik geloof niet dat het nattevingerwerk was, wat er van de polen over zal blijven, als de opwarming van de aarde doorgaat; en met die polen bedoelde hij niet de Polen die vele van ons kennen van hun schilder- en stucadoorwerk.

7. Iets van het Middellandse Zeeklimaat mag wat mij betreft gerust hiernaartoe komen, maar ik hoop toch ook nog weleens ‘It giet oan’ vanuit Friesland te mogen horen, waar ze naast het skûtsjesilen en het fierljeppen graag ook de Elfstedentocht in ere willen houden.

8. We lijken nochtans alleen nog ooit en massenaar Leeuwarden te kunnen afreizen voor het alom geprezen natuurijsfestijn als we beseffen dat het klimaat, in dit specifieke geval Koning Winter, ons alleen ter wille kan zijn als wij van onze kant het klimaat tegemoetkomen door een goede maat van het klimaat te worden, een klimaatmaat."

Motto: Waar gewerkt wordt aan het klimaat, worden fouten gemaakt. Maar er niet aan werken, dat zou de grootste misser zijn.

De juiste spelling (en uitleg daarvan) is te vinden op deze plek

Frits Ritmeester (alias: Spits)

Philip Freriks (1977)