Gelderland beoordeelt coalitieakkoorden op klimaat

6 juli 2018

Gelderland beoordeelt coalitieakkoorden op klimaat

Provincie Gelderland ontwikkelt provinciale rol

Klimaatbeleid Wageningen het sterkste van Gelderland

Foto: Gemeente Wageningen

WAGENINGEN - Het Gelders Energieakkoord heeft een analyse gemaakt over de coalitieakkoorden om te kijken welke gemeente het sterkste klimaat- en energiebeleid heeft. Daaruit blijkt dat Wageningen nummer 1 is van de 48 onderzochte gemeentes in Gelderland. Rheden en Zutphen delen de tweede plaats op de lijst.

'Wageningen is de gemeente die de klimaatdoelen concreet heeft vastgelegd en een stevig totaalplan neerzet. Een mooi voorbeeld van een goede aanpak', aldus voorzitter van het Gelders Energieakkoord Asje Van Dijk. De gemeentes worden op bepaalde punten beoordeeld om te kijken welke stappen er worden ondernomen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

De organisatie van het Gelders Energieakkoord meldt dat, hoewel de meeste gemeentes in Gelderland veel vooruitgang hebben geboekt met hun klimaatbeleid, concrete doelstellingen vaak nog ontbreken.

Wageningen maakt concrete plannen

Wageningen scoort goed omdat de gemeente daadwerkelijk afspraken heeft gemaakt om de ambities te verwezenlijken; zij heeft wel concrete doelstellingen opgesteld.

'Alle partijen uit de coalitie voelen de urgentie van het klimaatprobleem en we zijn dan ook trots dat het ons is gelukt dit thema duidelijk en concreet in ons coalitieakkoord op te nemen', aldus Peter de Haan, wethouder klimaat en duurzaamheid gemeente Wageningen.

Apeldoorn valt op door slechte score

Het Apeldoornse college-akkoord is een akkoord op hoofdlijnen waarin energie/ klimaatproblematiek, net als veel andere maatschappelijke thema’s, maar zeer beperkt aan de orde komt. De intentie 2030 klimaatneutraal wordt bevestigd, maar er is nauwelijks sprake van uitwerking. Zonne-energie krijgt de wind mee, maar windenergie moet wachten op een uitwerking. Als pluspunt wordt weliswaar geconstateerd dat de ambitie nog steeds op klimaatneutraal in 2030 ligt. 

De uitdaging voor Apeldoorn om in 2030 energieneutraal te worden vraagt om concrete plannen en uitvoering, o.a. in een concrete uitwerking van de windoptie (of vervangende optie met zon en besparing). De uitdagingen van dit college komen o.a. uit deze uitwerking én het warmteplan waarmee Apeldoorn bezig is en de keuzes die daaruit voortkomen. Die keuzes hebben stevige impact, zowel in besparing en opwekking waar dit college zich op voor kan bereiden.

Het uitgebreide overzicht van alle gemeenten in Gelderland is downloadbaar.