Frans Timmermans tegen energiebesparingssector: "dit is uw moment, grijp die kans!"

27 oktober 2020

Frans Timmermans tegen energiebesparingssector:

Als het werkt in deze cruciale sector, dan omarmen de burgers ook eerder klimaatbeleid in andere gebieden

Renovatiedag in Europa in teken van miljarden voor klimaatbeleid in de Green Deal

"Renovate Europe" organiseerde 27 oktober 2020 -op de jaarlijkse Europese renovatiedag- onder andere een interview met Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de "Green Deal", de routekaart voor de verduurzaming van de economie in de EU. Van de 1800 miljard voor het 'crisis- en herstelfonds' is 1/3 bestemd (610 miljard) voor klimaatbeleid, zo blijkt uit de infographic van Renovate Europe. Voor Nederland is, naar vernomen, ca. 5,5 miljard in beeld.

Het enige nieuwe voor de gebouwde omgeving is, in tekst een relatief klein aandeel van de "Green Deal", betreft de doelstelling om een verdubbeling van het tempo van renovatie van overheidsgebouwen en particuliere gebouwen in Europa te realiseren. In dit document leest u de samenvatting van het actieplan van de EU, en in dit document de aanbeveling van de Raad aan de Nederlandse regering.

De hoofdpunten zijn:

1. De prijzen van verschillende energiebronnen moeten energie-efficiënte gebouwen stimuleren;

2. Het ontwerp van gebouwen moet aansluiten bij de circulaire economie;

3. Meer digitalisering;

4. Meer gebouwen klimaatbestendig maken; 

5. De regels voor de energieprestatie van gebouwen strikt handhaven.

In de EU wordt 40% van de energie verbruikt in de gebouwde omgeving, en is 35% van de broeikasgas-emissies daaruit afkomstig, als je de elektriciteit die er wordt gebruikt, aan de bewoners toerekent (en niet aan de energieproductiesector). 

Omdat het renoveren van de gebouwen een geweldige hoeveelheid werk oplevert voor kleine en middelgrote bedrijven, lokaal en regionaal georganiseerd, zorgt het renoveren voor een echte investering in Europa, die hard nodig zal zijn na de crisis door de pandemie. Terwijl veel investeringen in het reduceren van broeikasgassen in productiesystemen een investering is die op termijn vooral ten goede komt aan buitenlandse bedrijven.

Wat is er nieuw aan de Green Deal voor de gebouwde omgeving? Er lopen immers al langere tijd diverse wetgevingstrajecten, waarvan onder andere de energieprestatiecertificering ('het energielabel' voor gebouwen). Dat vormt de hoeksteen van menig beleid in vele lidstaten. 

Nieuw renovatie-initiatief in 2020

De Commissie zal een open platform opzetten voor de bouwsector, architecten, ingenieurs en lokale overheden.

Het doel daarvan is:

a. innovatieve financieringsmogelijkheden ontwikkelen;

b. investeringen in energie-efficiëntie van gebouwen bevorderen;

c. renovatiewerk samenvoegen in grote blokken om voor schaalvoordelen te zorgen.

In de komende dagen volgen op deze pagina vragen van de energiebesparingssector, en antwoorden van Frans Timmermans.

Te beginnen met "de geweldige kans voor u allen!" een oproep om mee te doen en deze gelegenheid niet voorbij te laten gaan.

Op de vraag: "Waarom en hoe gaat de Europese Commissie de hogere ambitie voor klimaatbeleid in de gebouwde omgeving realiseren?" gaf hij het volgende antwoord:


 

bron: Renovate Europe, Renovation Day 2020 meeting online.

Frans Timmermans (EU)

Adrian Joyce (Eurace)