Energiedialoog minister Kamp van start

14 april 2016

Energiedialoog minister Kamp van start

Op donderdag 7 april is de Energiedialoog van start gegaan met bijeenkomsten in Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden. NRP Spaar het Klimaat was aanwezig in Leeuwarden. Want daar concentreerde de dialoog zich op het thema “Gebouwde omgeving”.

In Leeuwarden was er speciaal aandacht voor de uitdaging die 'ruimteverwarming' vormt voor de doelstellingen van het Energieakkoord. NRP Spaar het Klimaat zet zich in tegen verspilling van energie in gebouwen en wil in 2030 alle woningen in Nederland gezond en energiezuinig maken en zoekt de constructieve dialoog met overheid en politiek op.

Ruimteverwarming vormt voor de gemiddelde woning meer dan de helft van het energieverbruik. Niet alleen de doelstellingen van het Energieakkoord maar ook de slinkende Nederlandse gasvoorraad vormt een uitdaging voor de warmtevraag. Ruimteverwarming is in de discussies over energietransitie vaak een onderbelicht onderwerp, en zou volgens de deelnemers in Leeuwarden veel prominenter op beleidsagenda's moeten staan.

Tijdens de bijeenkomst liet ECN zien wat de energievraag in de gebouwen is en wat de mogelijkheden voor duurzame energie-opwekking zijn. Andere presentaties betroffen voorbeelden vanuit de provincie Friesland en de stad Groningen. Daarna was er de mogelijkheid om aan te sluiten bij werkgroepen en expertsessies.

Bij de werkgroepen werd er in groepsverband gediscussieerd en werden ideeën uitgewisseld over specifieke vraagstukken. Deze groepen werden geleid door ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken. De voornaamste doelstelling van deze werkgroepen voor het ministerie was input verzamelen vanuit verschillende stakeholders. Problemen en mogelijke oplossingen werden genoteerd. De uitkomsten zullen binnenkort gepubliceerd worden op de website van de Energiedialoog: Mijnenergie2050.nl.

Tijdens de expertsessies werd er vooral een groepsdiscussie gehouden over verschillende mogelijkheden. Zo was er een door TNO geleidde sessie over lokale warmtenetten (stadsverwarming) waarbij gestemd kon worden over verschillende door TNO onderzochte mogelijkheden. Dit was de opmaat voor een discussie daarover met de zaal.

Een aantal onderwerpen kwamen tijdens de discussies aan bod:

  • de rol van de netwerkbeheerders en energieleveranciers m.b.t. besparing

  • bevoegdheden van gemeenten in het voorzieningsvraagstuk

  • de rol van lokale warmtenetten

  • koppeling van besparingsleningen aan de woning

  • marktwerking in warmtevoorziening

Het belang van energiebesparing

In de presentaties en discussies tijdens de dag kwam elke keer de omvang van de uitdaging naar voren. Om genoeg hernieuwbare energie op te wekken zijn offers nodig. Sterke inzet op energiebesparing is vereist om de energievraag te verkleinen en zo de doelstellingen voor hernieuwbare energie haalbaarder te maken. Hoe minder energie we nodig hebben, hoe makkelijker de overstap naar duurzame energie.

Waar hernieuwbare energie vaak nog op weerstand stuit blijkt energiebesparing bij woningen een stuk minder controversieel. Het besparen van energie kan namelijk geld opleveren. De realiteit is dat veel Nederlanders in de dagelijkse praktijk maar weinig bezig zijn de uitdaging om klimaatverandering tegen te gaan. Geldbesparing is echter een motief dat niet politiek gevoelig is.

Breed gedragen

De deelnemers van de dag vertegenwoordigden diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wat opviel was de eensgezindheid over de noodzaak om de energietransitie in een hogere versnelling te krijgen. De boodschap was duidelijk dat de Energiedialoog niet enkel bij praten en vergaderen moet blijven maar dat er zo snel mogelijk concrete acties uit voort moeten vloeien.

NRP Spaar het Klimaat ziet het als positief dat de overheid nu richting 2050 doelen heeft gesteld en ervaart de gestarte dialoog als een goede kans voor de overheid om haar rol te herzien. Veel partijen vragen om regie van de energietransitie. De markt kan dat niet doen en heeft behoefte aan duidelijke tussendoelen en maatregelen. Over de maatregelen die NRP Spaar het klimaat voorstaat, kunt u hier lezen.