13 november 2020
Volgens recent onderzoek van TNO in opdracht van Glass for Europe zouden Europese gebouwen in 2030 bijna 30 procent minder energie verbruiken als ze allemaal van hoogwaardig glas zouden worden voorzien.
Verlaging van het energieverbruik is een van de belangrijkste doelen van de Europese Unie. Vooral in gebouwen, die nog altijd enorme hoeveelheden energie verbruiken, valt veel winst te behalen. Populair in dit verband zijn hernieuwbare en thermisch isolerende materialen. Er is echter gebleken dat ook gevelbeglazing veel potentieel heeft. Uit het onderzoek in opdracht van Glass for Europe blijkt dat hoogwaardig glas kan helpen om het doel in relatief korte tijd te bereiken.
Het onderzoek voor het Glass for Europe-rapport “Glazing Potential Energy Savings & CO2 Emission Reduction” is uitgevoerd door TNO en geeft de analyse weer van twee hypothetische scenario's. In deze scenario's wordt aangenomen dat tegen 2030 of 2050 alle gebouwen in de Europese Unie zijn voorzien van het aanbevolen type beglazing. In het eerste geval zouden ze jaarlijks 29 procent minder energie verbruiken, wat zich vertaalt naar een reductie in CO2-uitstoot van 28 procent. Volgens het scenario voor 2050 zou de potentiële energiebesparing 37 procent bedragen, met een vergelijkbare reductie in CO2-uitstoot.
De verwachtingen voor Nederland zijn zelfs nog optimistischer. Het gebruik van de juiste glassoort zou in 2030 het energieverbruik door gebouwen met 32 procent reduceren. In 2050 zou het zelfs om 42 procent kunnen gaan. Interessant genoeg kan bijna de helft van het verwachte besparingspotentieel voor 2030 in de eerste tien jaar worden bereikt als we in nieuwe gebouwen zeer selectief glas gebruiken en de vervanging van oude beglazing door hoogwaardig glas verdubbelen (van twee naar vier procent per jaar). Op Europese schaal zou dit zelfs tot 200 Mtoe minder energieverbruik leiden en een reductie van 240 miljoen ton CO2.
Samenvatting TNO-rapport infographic
Datum: 13 november 2020
Bronnen: TNO, Glass for Europe, VOOA.