Klimaatranglijst Gasverbruik Gemeenten toont ongelijkheid aan

20 november 2020

Klimaatranglijst Gasverbruik Gemeenten toont ongelijkheid aan

Top 15 gemeenten gebruiken twee keer zo veel gas als de 15 onder aan de ranglijst


De hoeveelheid gas die de Nederlandse burger gebruikt is voor een aanzienlijk deel een regionale kwestie. De top 15 gemeenten met het hoogste verbruik, gebruiken ruim twee keer zo veel gas als de 15 met het laagste verbruik. Vooral het Gooi, krimpregio’s en toeristische streken scoren slecht.

Klimaatranglijst 

Dat blijkt uit de eerste Klimaatranglijst Gasverbruik Gemeenten van Kurtosis. Het gemiddeld gasgebruik per burger is ongelijkmatig over Nederland verdeeld, stellen Martijn Sanders, Bastiaan Frerix en Mark Huijben van Kurtosis. Het onderzoeksbureau corrigeerde CBS-gegevens over het gemiddelde gasverbruik met informatie over de omvang van het huishouden, de woonoppervlakte en het type woning. 

Provincie en rijk 
Wat blijkt: vooral het Gooi, een deel van de kuststreek en een aantal krimpregio’s doen het slecht. Daar valt qua gasverbruik dus de meeste winst te behalen. Zijn gemeenten en inwoners daarvoor wel voldoende toegerust? vragen de onderzoekers zich af. Zeker in de minder kapitaalkrachtige krimpregio’s valt dat te betwijfelen. Ze bepleiten daar een grotere rol voor provincie en rijk.

Kansen isolatie 
In de vijf gemeenten waar burgers het meeste gas verbruiken staan – niet verrassend – veel grote en vaak nog slecht geïsoleerde villa’s: Laren, Blaricum, Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar. Het betreft veelal oudbouw uit de jaren twintig en dertig, met veel kubieke meters en relatief weinig bewoners. In de lommerrijke regio’s met veel natuurgebied is de afgelopen decennia ook weinig nieuwbouw tot stand gekomen die het gemiddeld gasverbruik drukt. Vanwege de welstand van de inwoners ziet Kurtosis kansen voor isolatie, om zo het gasverbruik te drukken.  

Groene gemeenten 
Hoe jonger het gemiddelde huis, hoe lager de gemiddelde gasrekening. Dat blijkt klip en klaar uit ‘groene gemeenten’ als Almere, Purmerend en Nieuwegein. Daar net onder de top staan de grote steden Utrecht en (iets lager op de ranglijst) Amsterdam en Rotterdam. Zij profiteren van de hogere bevolkingsdichtheid (het geringere aantal vierkante meters per burger) die het gasverbruik drukt.  

== 

Auteur: Martin Hendriksma 20 nov 2020

Commentaar kan je kwijt op de website van Binnenlands Bestuur

==

Ons commentaar: 

Mark Huijben (Kurtosis)

Martijn Sanders (Kurtosis)

Bastiaan Frerix (Kurtosis)

Kurtosis

Martin Hendriksma (BB)