Politieke partijen kunnen samenwerken door een Klimaatpact á la Den Haag

23 februari 2018

Politieke partijen kunnen samenwerken door een Klimaatpact á la Den Haag

Met het Haags Klimaatpact wil Den Haag bijdragen aan het klimaatakkoord van Parijs.

Aandacht voor samenwerking over de grenzen van politieke partijen

Den Haag sloot in juni 2017 een Klimaatpact, het eerste in zijn soort sinds het verdrag van Parijs in een grote Nederlandse stad. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 was duidelijk dat er een breed draagvlak is in Den Haag om lokaal én internationaal een statement te maken. Den Haag is hiermee de meest 'internationaal denkende' stad van Nederland gebleken. 

Het is de hoop van de toekomstige generaties dat dit initiatief nog vóór 21 maart 2018 in veel gemeenten wordt gevolgd. Het Klimaatmanifest van Jongeren van 10 politieke partijen werd een jaar geleden, op 22 februari 2017, vóór de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017, gesloten. Kijk nog even naar de wijze waarop jongeren uit deze klimaatbeweging elkaar oproepen om te gaan stemmen. 

Duidelijke doelstellingen in Den Haag

  • Den Haag gaat ernaar streven klimaatneutraal te zijn in 2030. Daarnaast komen er heldere en meetbare tussendoelen waarop we permanent actie ondernemen.

  • Klimaatbeleid is een integraal onderdeel van het beleid, waarvoor alle leden van het College van Burgemeester en Wethouders verantwoordelijk zijn. Een wethouder duurzaamheid en transitie ziet erop toe dat het onderwerp op alle beleidsterreinen de aandacht krijgt die het verdient en dat de raad en de stad over de voortgang geïnformeerd worden.

  • Omdat duurzaamheid terugkomt op alle beleidsterreinen, worden Haagse ambtenaren continu bijgeschoold om kennis te hebben over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Bron: Haags Klimaatpact

Wilt u als organisatie in uw gemeente ook zo'n klimaatpact? Download het hier, en doe er uw voordeel mee in de politieke debatten in de komende weken. Essentieel is dat u daarbij locale organisaties uitnodigt om het te onderschrijven, en ook burgers mee laat doen. Net als wij bij NRP Spaar het Klimaat, elders op deze website kunt u de verklaring 'tegen verspilling van energie' ondertekenen.

Veel succes!

N.b. Verdrag van Parijs: Daarin hebben wereldleiders afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 C.

N.b. 2. Het huidige College van B&W (zie voor de leden van het College van B&W de fotos en portefeuilles) heeft in 2014 het coalitieakkoord (downloadbaar) getekend en een bijpassende begroting (downloadbaar) opgesteld. Ongetwijfeld gaat dat voor de komende jaren geintensiveerd worden op het klimaatbeleid.

Den Haag Klimaatpact

Pauline Krikke (Burgemeester)

Boudewijn Revis (Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte)

Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur)

Tom de Bruijn (Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu)

Saskia Bruines (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs)

Jonge Klimaatbeweging

Linde Nieman (voorzitter Jonge Klimaatbeweging)