1 maart 2017
Pensioenfondsen en andere investeerders moeten het grootschalig isoleren van bestaande koopwoningen mogelijk maken. Vandaag wordt daartoe een plan gepresenteerd door Stientje van Veldhoven, kamerlid voor D66 en oud-voorzitter Jan Terlouw, vandaag in Apeldoorn.
Veel mensen hikken tegen bij het verduurzamen van hun huis tegen de hoge investeringen aan. Daarom komt het maar langzaam op gang, vindt D66. Terwijl snelheid omwille van het klimaat juist wenselijk is. Door partijen als pensioenfondsen en banken te laten investeren in de voorfinanciering, grote winst kan worden geboekt. Die investeerders krijgen met het plan van D66 toegang tot een markt met 4 miljoen huishoudens. De markt is nu nog volledig versnipperd.
Om schaalvoordelen te boeken worden op wijkniveau, -daar staan veel vergelijkbare huizen- isolatieplannen uitgewerkt. De investeringen worden via een opslag op het netwerktarief terugverdiend. Voordeel voor de huiseigenaren: ze krijgen een beter geisoleerd huis, hoeven niet zelf alles uit te zoeken maar krijgen een kant en klaar plan en de nieuwe rekening wordt gegarandeerd lager dan wat er nu moet worden betaald.
Nieuw is het D66-plan is dat de financiering niet is gekoppeld aan de bewoner, maar aan de woning. Daardoor hoeven verhuisplannen de investering niet tegen te houden. Een gemiddelde verhuizing in een koopwoning vindt ca. 1 keer in de 17-20 jaar plaats, en er is geen tijd om daarop te wachten.
Volgens D66 staat Bouwend Nederland positief tegenover het plan en willen de netbeheerders Enexis en Alliander het financieren via de energierekening uitwerken. De Nederlandse Vereniging van Banken onderzoekt de mogelijkheden van gebouwgebonden financiering. D66 vindt dat de staat om het plan aan te jagen een deel van het risico moeten afdekken.
Bron: Stentor
Stientje van Veldhoven