8 november 2019
De ontwikkeling van een uniforme methode voor het bepalen van circulariteit van gebouwen is een feit.
Minister Ollongren stuurde op 8 oktober een brief naar de Tweede Kamer met daarin verschillende actiepunten, waaronder de meetmethode.
Daarnaast zal de milieuprestatie-eis breder toegepast gaan worden: de minister wil de milieuprestatie-eis ook gaan gebruiken voor andere gebruikersfuncties dan wonen en kantoor. Tevens moet de methode geschikt worden om bij renovatie en transformatie te gebruiken. Op dit moment is daarover wel een 'addendum' beschikbaar, maar nog niet geintegreerd in de reken- en bepalingsmethode. W|E Adviseurs start binnenkort met een onderzoek, dat een breedgedragen aanpak moet opleveren.
De derde actie is het invoeren van een strengere MPG-eis. De halvering van de MPG (nu 1) staat op de planning voor 2030, met een geleidelijke aanscherping vanaf 1 januari 2021. Er is al een verkennende studie naar de haalbaarheid van een grenswaarde voor de MPG van 0,5 in 2030, als basis voor de aanscherping in 2021. Het adviesbureau bracht voor laatstgenoemde studie de MPG-niveaus van de komende nieuwbouw in beeld. Dit door 1.200 gebouwen te berekenen, waarbij het voldoen aan BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en gasloos (Wet Energietransitie) het uitgangspunt was.
Aan de uniforme meetmethode heeft David Anink van W|E Adviseurs inhoudelijk bijgedragen. Voor een uitgebreid interview met Anink over de MPG, waarbij onder andere de geschiedenis, het heden en de toekomst van de milieuprestatie-eis voorbijkomt, lees hier verder.
Kajsa Ollongren (Minister BZK)
David Anink (W|E Adviseurs)