80 duizend sociale en energieneutrale huurwoningen in Twente

5 april 2018

Modelwoning vandaag te bezichtigen donderdag 5-5-2018 tussen 16 - 19 uur

In Enschede is een huurhuis uit 1982 gerenoveerd en volgestopt met duurzame snufjes. De woning staat model voor de Twentse corporaties die hun 80.000 socialehuurwoningen energieneutraal moeten maken.

Bron: Tubantia, Bert Hellegers

Aan de buitenkant verschilt de proefwoning alleen van de ‘buren’ door de zonnepanelen op het dak. Ook binnen in het huurhuis van Domijn in de buurt Transburg, aan de rand van het stadscentrum, is nauwelijks iets bijzonders te zien. De energiebesparende technieken zitten grotendeels verstopt onder de vloer, in het plafond en in de spouwmuren. Het zijn voor een deel innovatieve producten die nog niet officieel zijn gecertificeerd. „Door ze hier alvast te gebruiken, toont Domijn lef”, zegt Rutger Vrielink van Pioneering, de organisatie die in Twente vernieuwingen in de bouw aanjaagt.

Solar Freezer

Aan het exterieur van de huurwoning in de Enschedese buurt Transburg is te zien dat deze uit 1982 stamt, de duurzame snufjes zijn vooral verstopt onder de vloer.

Aan het exterieur van de huurwoning in de Enschedese buurt Transburg is te zien dat deze uit 1982 stamt, de duurzame snufjes zijn vooral verstopt onder de vloer. © Lars Smook

Een voorbeeld is de Solar Freezer, een apparaat dat is bedacht door Floris en Roderick Wolters uit Lichtenvoorde, dat warmte in de kruipruimte kan opslaan. VolkerWessels en De Groot Installatiegroep investeerden miljoenen in de uitvinding, maar deze warmtepompinstallatie wordt nog slechts op beperkte schaal in woningen toegepast.
Bij het verduurzamen van hun sociale huurwoningen trekken de Twentse corporaties samen op. „We kijken in de praktijk welke technieken we het beste kunnen toepassen, wat de kosten zijn en wat het rendement is”, aldus Pascal ten Berge van Domijn. „Dat verschilt per type woning. Renovatieflats vragen om een andere aanpak dan dit rijtjeshuis uit de jaren 80. Daarom komen er verschillende proefwoningen in Twente.”

Opleveren

Rutger Vrielink (l) van de stichting Pioneering voor vernieuwing in de bouw en Pascal ten Berge van corporatie Domijn, eigenaar van de huurwoning.

Rutger Vrielink (l) van de stichting Pioneering voor vernieuwing in de bouw en Pascal ten Berge van corporatie Domijn, eigenaar van de huurwoning. 

© Lars Smook

De energieneutrale woning in Transburg krijgt over een paar weken nieuwe huurders. Gedurende een jaar wordt gemeten hoeveel de verschillende innovaties opleveren, ook in vergelijking met de naastgelegen, traditioneel verwarmde woningen. De corporaties willen uiteindelijk tot een overzicht van duurzame producten komen. Bij de keuze voor een bepaalde techniek krijgen de huurders een stem. „De toegepaste technieken moeten natuurlijk wel leiden tot een CO2- neutrale woning”, zegt Vrielink. De aankondiging van het kabinet dat de gaskraan in Groningen uiterlijk in 2030 dichtgaat, betekent dat huishoudens sneller dan gedacht moeten omschakelen op duurzame energie. Het ombouwen van de huidige sociale huurwoningen moet voor 2050 zijn afgerond, maar de Twentse corporaties voelen nu extra druk er haast mee te maken. De snelheid hangt mede af van de financiële mogelijkheden.

Investering

Met de duurzaamheidsmaatregelen in de modelwoning is een investering van 60.000 euro gemoeid. Dat bedrag willen de Twentse corporaties uiteindelijk omlaag brengen tot maximaal 45.000 euro per woning. „Dat kan. Als de hier toegepaste producten massaler op de markt komen, worden ze goedkoper”, verwacht Vrielink. Ten Berge: „Het is de bedoeling dat het verduurzamen van de woningen de huurders geen extra geld kost, of zelfs voordeel oplevert. Ze gaan wel meer betalen aan servicekosten, maar dat verdienen ze terug door lagere energielasten.”

Belangstellenden kunnen donderdag van 16.00 tot 19.00 uur een kijkje nemen in de duurzame modelwoning aan Stinsburg 36 in Enschede.