8 oktober 2019
Den Bosch - Tienduizenden banen in de bouw staan op de tocht wegens de stikstofuitspraak van de Raad van State (RvS).
De energierenovatie die met ca. 1000 woningen per dag achterloopt op het in 2013 afgesproken tempo komt niet voldoende snel van de grond. Een belangrijke reden daarvoor is het lage tempo en de weerstand bij het ministerie van Binnenlandse zaken om mee te werken aan varianten van gebouwgebonden financiering. Vakbonden hebben dit onvoldoende ingezien en gun vertegenwoordiging bij de klimaattafel gebouwde omgeving was niet sterk gericht op dit instrument.
Dat het effect van de uitspraak van de Raad van State zo groot is, komt naar voren uit een raming van economen bij ABN AMRO. Volgens de kenners worden zelfstandigen als eersten geraakt omdat zij opdrachten kwijtraken.
Zonder nieuwe maatregelen, zoals de clausule om sneller in de huursector te renoveren mét teruggave van de verhuurderheffing, zal een crisis in de bouwsector de komende vijf jaar 14 miljard euro schade opleveren. Ook gaan volgens de economen 70.000 banen verloren. In de bouw werkten vorig jaar 527.000 mensen.
Nog maar enkele jaren geleden, in de vorige crisis, verloren circa 80.000 personen hun werk in de bouwsector.
Onlangs verklaarde de hoogste algemene bestuursrechter het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig. Dat zorgde er direct voor dat verschillende bouwprojecten werden vertraagd of afgeblazen. In de stikstofuitspraak van de RvS staat onder meer dat bedrijven pas mogen bouwen als ze een stikstofplan hebben. Projecten mogen pas van start gaan als kan worden bewezen dat de natuur in de omgeving er geen last van heeft.
Probleem is echter dat bouwprojecten vrijwel altijd stikstof uitstoten. Via omwegen zouden enkele projecten nog wel door kunnen gaan maar deze alternatieven nemen te veel tijd in beslag, aldus de kenners bij ABN. De economen adviseren bouwbedrijven om nu de vele openstaande vacatures in te trekken. Zo kunnen ze het banenverlies dat er aan zit te komen deels tegengaan. Momenteel staan bijna 19.000 vacatures open in de sector.
Volgens verschillende initiatiefnemers die NRP Spaar het Klimaat in het afgelopen jaar regelmatig heeft gesproken, die met een slimme financiering op basis van hypotheek of erfpacht denken de particuliere markt te kunnen helpen, waarbij een energielening is gekoppeld aan het huis in plaats van aan een persoon, worden deze initiatieven actief tegengewerkt door ministeries.
De uitwerking van het regeerakkoord, waarin het gebouwgebonden financieren van particuliere woningen na vele jaren pleidooi eindelijk was opgenomen, via de Klimaattafel, zou niet voldoende en niet de juiste zijn, zo hebben initiatiefnemers laten weten.
NRP Spaar het Klimaat organiseert in Den Bosch na de energievakbeurs een Renovatie-diner. Ca 30 toonaangevende bedrijven en organisaties nemen deel aan dit eerste Energierenovatie diner.
Bewerkt door NRP Spaar het Klimaat, Bron: ANP