Druppel op de gloeiende plaat: subsidie weer op...

23 maart 2017

Druppel op de gloeiende plaat: subsidie weer op...

NRP Spaar het klimaat: 4 á 8 miljard subsidie per jaar nodig, 25 jaar lang, voor woningen

Overheid opnieuw voor verrassing gesteld

De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is populair onder huizenbezitters. RVO is verrast door het aantal aanvragen: ruim 13.000 in 6 maanden.

Van de ongeveer 35,7 miljoen euro die vanaf de start beschikbaar is voor eigenaar-bewoners, is 38 miljoen nu in aanvraag, zo laat de uitvoeringsinstantie weten. Tot 31 december 2018 is er in totaal 60 miljoen euro beschikbaar. Er is voor 16 miljoen euro subsidie verstrekt.

Extra capaciteit

De wettelijke termijn bedraagt 13 weken om een besluit te nemen over een ingediende aanvraag. RVO.nl heeft extra capaciteit ingezet om de aanvragen te verwerken en hoopt zo aanvragers snel duidelijkheid te verschaffen over hun aanvraag. Aanvragers van volledige aanvragen die langer dan verwacht wachten op een beoordeling heeft RVO hiervan al op de hoogte gesteld.

Subsidie te snel op

Aanvragen van eigenaar-bewoners kunnen nog steeds worden ingediend. RVO verwacht wel dat de subsidie voor eigenaar-bewoners binnen nu en enkele weken op is. Wie al een aanvraag heeft ingediend, kan zelf bepalen of hij de maatregelen al uitvoert of eerst wacht op de beschikking van de subsidie.

Structurele maatregelen nodig in plaats van vrijblijvende en te kleine subsidiepotjes

Volgens berekeningen van NRP Spaar het Klimaat experts is, om de door partijen in het Energie-akkoord gewenste energiebesparing bij particuliere huishoudens te realiseren, ca. 4 a 8 miljard per jaar nodig aan subsidies. Subsidies verstoren echter een structurele markt voor energetisch renoveren. Zodra de subsidiepot "op" is, gaan de bouwvakkers weer wat anders doen. Daarom pleit Spaar het klimaat al vele jaren voor structurele maatregelen. In een brief aan de gekozen volksvertegenwoordigers en de informateur zal NRP Spaar het Klimaat op onder andere de volgende maatregelen aandringen:

1. Koppeling van de, door de subsidieregeling nog minder populair geworden leningfaciliteit "Ik investeer slim", aan het vastgoed in plaats van aan een persoon; deze maatregel is door CDA en D66 in het verkiezingsprogramma opgenomen of tijdens de verkiezingscampagne als de 'beste optie' genoemd;

2. Energetisch renoveren aftrekbaar maken van de inkomstenbelasting; deze maatregel is door Groen Links in haar verkiezingsprogramma opgenomen;

3. Afschaffen van btw op arbeidsintensief energetisch renoveren; een dergelijke maatregel (verlaagd btw naar 6%) was tijdelijk ingesteld tijdens de "crisis en herstelwet" periode, maar werd in 2014 afgeschaft. Nu resteert alleen de lage btw voor het aandeel arbeid, zie de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Bouwagenda

Binnenkort presenteert Bernard Wientjes, voormalig voorzitter van VNO/NCW, de Bouwagenda in Den Haag aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Wonen. Het ministerie van EZ rekende enkele maanden geleden door dat voor de gebouwde omgeving ruim 200 miljard aan investeringen nodig zijn om de verduurzamingsslag te maken voor zowel woningen als utiliteit.

Bronnen: Accountancy vanmorgen, Belastingdienst, NRP Spaar het Klimaat

Ronald Plasterk