Waterzijdig inregelen sinds maart 2020 verplicht

24 december 2020

Waterzijdig inregelen sinds maart 2020 verplicht

Minister “stiekumpjes energiebesparen”: 90% is niet bewust

Huiseigenaren die een nieuwe cv-ketel of (hybride) warmtepomp kopen, moeten bij de installatie ervan hun verwarmingssysteem laten afstellen. Dit zogenoemde waterzijdig inregelen kost honderden euro’s. Vereniging Eigen Huis roept minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) op huiseigenaren duidelijkheid te geven en financieel te steunen. 

Update 18/12/20

Er komt geen extra subsidie voor het verplicht waterzijdig inregelen van verwarmingssystemen. Dat schrijft minister Ollongren in een reactie op een brief van Vereniging Eigen Huis. Tot aan het einde van 2020 is er nog wel subsidie (SEEH) voor waterzijdig inregelen aan te vragen. In 2021 geldt de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Alleen verschilt het per gemeente aan welke energiebesparende maatregelen huiseigenaren de RRE-subsidie kunnen besteden. Dit betekent: geen garanties en duidelijkheid vanuit de overheden, maar wel een verplichting en hoge kosten voor huiseigenaren.

Naast deze inregelverplichting geldt dat woningbezitters na installatie van een nieuwe ketel of warmtepomp ook de temperatuur in huis per ruimte kunnen regelen. Het is de bedoeling dat zij door deze maatregelen energie besparen.

De inregel- en installatiekosten hiervan liggen tussen de € 300 en € 1.500 en komen bovenop de (installatie)kosten van een nieuwe cv-ketel of warmtepomp. De vereniging wil dat huiseigenaren subsidie kunnen aanvragen voor deze energiebesparende maatregelen. De subsidie die er nu is, vervalt vanaf 31 december 2020.

Onvoldoende ingelicht

Het Rijk verplicht waterzijdig inregelen sinds 10 maart dit jaar, maar gaf daar geen ruchtbaarheid aan. Woningbezitters zijn onvoldoende ingelicht over deze verplichting, vindt Maud Weide, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. “Pas na Kamervragen van de VVD in oktober bevestigde minister Ollongren dat woningbezitters hun verwarmingssysteem moeten inregelen.” De vereniging peilde diezelfde maand onder 3.000 leden of zij bij aanschaf van een nieuwe warmtebron door hun installateur op de hoogte zijn gebracht over deze verplichting. Weide: “Daaruit bleek dat 90% van de huiseigenaren die sinds afgelopen maand een nieuwe ketel of warmtepomp kocht, niet is ingelicht.”

Snel duidelijkheid

Het is volgens de vereniging onduidelijk wat de inregelverplichting precies inhoudt en voor wie die geldt. Weide: “Geldt die bijvoorbeeld ook voor huiseigenaren met stadsverwarming of woningbezitters met luchtverwarming? En hoe weet ik of mijn installatie waterzijdig is ingeregeld? De minister moet snel met duidelijkheid komen.”

Meer informatie 

Bron: Vereniging Eigen Huis, (Geplaatst op 05 nov 2020, bijgewerkt 18 dec 2020, 06:45)

Kajsa Ollongren (Min. BZK)