Verenigingen van Eigenaren krijgen aparte subsidiepot

14 december 2022

Verenigingen van Eigenaren krijgen aparte subsidiepot

Subsidie voor warmtepompen en zonneboilers bij VvE’s verhuist van ISDE naar SVVE

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die in 2023 subsidie willen aanvragen voor de installatie van een warmtepomp of zonneboiler moeten dit voortaan niet meer via de ISDE-regeling, maar de SVVE-regeling doen.

Per 1 januari 2023 gaat de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s over in de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) die tot eind 2027 loopt. De SVVE is voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Het totaal beschikbare subsidiebudget bedraagt 47,8 miljoen euro.

Isolatie
Met de komst van de SVVE vervalt voor VvE’s ook de eis van minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen om subsidie aan te kunnen vragen. Voortaan kunnen ze ook bij het nemen van 1 isolatiemaatregel al subsidie aanvragen.

De SVVE biedt ook subsidie voor de aanschaf en installatie van duurzame warmteopties: zoals warmtepompen, zonneboilers of een centrale aansluiting op het warmtenet.

15.000 euro
Verder is het maximale subsidiebedrag van 10.000 euro per appartement verhoogd naar 15.000 euro per appartement.

De subsidie voor een lucht-waterwarmtepomp met een thermisch vermogen tot 1 kilowatt bedraagt 500 euro en vanaf 1 kilowatt 1.650 euro en nog eens 150 euro voor elke extra kilowatt thermisch vermogen. Bij een grond-waterwarmtepomp en een water-waterwarmtepomp tot 1 kilowatt is de subsidie 500 euro en vanaf 1 tot en met 10 kilowatt 3.750 euro en nog eens 150 euro voor elke extra kilowatt hoger dan 10 kilowatt.

Voor zonneboilers is de subsidie 1,02 euro per kilowattuur bij een apertuuroppervlakte van maximaal 10 vierkante meter en 0,45 euro per kilowattuur bij een apertuuroppervlakte van meer dan 10 vierkante meter. Als de zonneboiler naast warm tapwater ook ingezet kan worden voor ruimteverwarming, wordt de subsidie eenmalig verhoogd met 225 euro als deze energie-efficiëntieklasse A+ kent en 450 euro als deze energie-efficiëntieklasse A++ of hoger kent.

Door Edwin van Gastel

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening)

Minister Jetten (Klimaat en Energie)