8 december 2016
EPV Gas: NOM vertraging of BOM onder versnelling?
Een jaar of 13 geleden werd het woord "energietransitie" op de agenda gezet. In een lange en moeizame tocht, met een apotheose in 2013 van het door meer dan 40 partijen ondertekende energieakkoord kwam in 2015 het energierapport ‘Transitie naar Duurzaam’ uit van het ministerie van Economische Zaken, onder minister Henk Kamp. Daarna volgde een energiedebat. En vervolgens werd een start gemaakt met de energiedialoog. Dit alles in het teken om ‘alle Nederlanders mee te laten denken over de eigen energievoorziening en onze toekomstige energie’, zo stelde de Rijksoverheid. ‘De energietransitie kan de overheid niet alleen, dat móéten en gaan we samen doen.’
De energiedialoog werd gevoerd ten behoeve van een Energieagenda. En deze werd gisteren gelanceerd door Henk Kamp, mede namens zijn collega's Dijksma (Milieu) en Blok (Wonen).
De trillingen boven de Groningse, niet-eeuwige gasvelden, lijken ook beleidsmakers in Den Haag te hebben wakker geschud. Het einde van een gastijdperk is dichter bij, en dat weten de Groningers steeds beter. Net als het einde van het kolen-tijdperk in Limburg zorgde voor een opleving van kernenergie. Echter, de kolen zijn nog steeds een van de belangrijkste bronnen voor de nederlandse elektriciteitsproduktie. En, zo zullen ook nog vele jaren gascentrales gas blijven verbranden uit andere landen.
In Den Haag lijkt het erop dat er een sprint getrokken moet worden om de -lang geleden reeds vastgestelde- doelstellingen voor 2020 (minimaal 25% CO2 reductie, 100 PJ besparing per jaar, 14% duurzame energie, 1,5% efficiency per jaar), te halen. Het energieakkoord was voor de overheid ook een poging om die doelstellingen te vervangen door minder hoge latten (Europese richtlijn van 1,5% besparing per jaar, 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023).
Terwijl iedereen discussieert over de miljardensubsidies die we verbranden in de kolencentrales, misschien wel omdat er niets over in de agenda staat, viel het debat over de wel of niet all-electric "nul-op-de-meter" woningen wat minder op. Minister Blok stelde voor, mede vanwege het trage tempo van de realisatie van Stroomversnellings afspraken (111 duizend woningen in 2020) om woningen ook met gas te gaan 'sponsoren' met een energieprestatievergoeding per m2 in ruil voor een investering in de "schil" van de woning.
Toch stelde de PvdA enige tijd geleden hier al een hele reeks goede kamervragen over op.
PvdA-Kamerlid De Vries kondigde deze week een motie aan waarin hij de uitbreiding van de "EPV-met-gas" wil begrenzen tot maximaal tien jaar.
Minister Blok ziet liever vijfjaarlijkse tussentijdse evaluaties om te bepalen hoelang een EPV voor woningen met een gasaansluiting nog nodig is. Ook kondigde de minister nogmaals aan de EPV verder te willen uitbreiden met warmtenetten en eventueel ook met biogas.
NRP Spaar het Klimaat organiseert binnenkort een discussie over de rol van warmtenetten in de energietransitie.
Stef leert een spouwmuur isoleren