Oproep Renovate Europe: Maak een einde aan de energiecrisis met duurzame renovatie

8 februari 2023

Oproep Renovate Europe: Maak een einde aan de energiecrisis met duurzame renovatie

Datum: 3 februari 2023 

De duurzame renovatie van woningen en andere gebouwen biedt een structurele oplossing voor de huidige energiecrisis. Zet daarom zwaar in op verduurzaming van de gebouwde omgeving met ambitieus beleid, overheidssteun en strengere energieprestatienormen. Die oproep doet de Europese bouwsector, verenigd in het platform Renovate Europe, aan Europese lidstaten, waaronder Nederland.

Volgens de ondertekenende bedrijven is in heel Europa bijna 700 miljard euro aan overheidsmiddelen besteed aan compensatie van energiekosten. Dit is niet lang vol te houden: veel beter is om nu in te zetten op duurzame renovatie van woningen en andere gebouwen. Dit biedt een structurele oplossing voor hoge energieprijzen en -rekeningen, import van fossiele brandstoffen en CO2-emissies en zorgt bovendien voor een gezonder binnenklimaat.

Het renoveren van gebouwen met een F- en G-label naar een B- of C- label kan hun energiegebruik met 90% verminderen, zo blijkt uit een studie. Renovatie tot label E daarentegen zou het gas- en olieverbruik in gebouwen met ongeveer 31% verminderen. De renovatie van Europa’s gebouwen zou tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen door verwarming met 40% verminderen - waardoor de Europese energie- en klimaatdoelstellingen binnen bereik komen.

Vandaag de dag wordt jaarlijks ongeveer 0,2% van de gebouwen in Europa gerenoveerd tot energie-efficiënte gebouwen. Dit tempo kan vele malen hoger: duurzame oplossingen zoals isolatie, ramen, ventilatiesystemen, koolstofvrije verwarmings- en koelsystemen, technische bouwsystemen en gebouwautomatiserings- en besturingssystemen liggen op de plank.

De oproep van Renovate Europe is in Nederland ondertekend door de leiders van Kingspan Insulation, Velux Nederland, ROCKWOOL, Saint-Gobain Solutions Benelux, Danfoss en het Nationaal Renovatie Platform.

Klik hier voor de volledige tekst van de oproep aan de Europese bouwsector van Renovate Europe.