De hobbykamerwoning als horrorscenario: geen geld over voor isolatie, en dus failliet gaan aan je energierekening

4 maart 2022

Job van der Molen

PREMIUM

© Job van der Molen

ENSCHEDE - Er is een brandbrief naar Den Haag: miljarden zijn er nodig om te voorkomen dat Twentse huishoudens aan de bedelstaf raken door de stijgende energiekosten. Zijn de problemen in Enschede echt zo groot? Enorm, schetsen wethouders Jeroen Diepemaat en Arjan Kampman.   

Meer dan 20.000 huishoudens in Enschede hebben nu al niet genoeg geld te besteden om hun huis energiezuiniger te maken. Met de exploderende energiekosten blijft er straks alleen maar minder over. En met een oud, tochtend huis rijzen de energiekosten daarna steeds verder de pan uit. Voila, een dramatische vicieuze cirkel. De problemen zijn overal, maar met name in de zuidwijken.  

Nieuwe spijkerbroek

Duizenden gezinnen in de stad gaan door de exploderende energiekosten snel in de problemen raken als daar niet iets aan gedaan wordt, vreest Enschede. „Je praat over gezinnen die een topmaand hebben als ze aan het eind van de maand een nieuwe spijkerbroek kunnen kopen”, schetst Arjan Kampman. Die gaan echt niet investeren in zonnepanelen. 

Je praat over gezinnen die een topmaand hebben als ze een nieuwe spijker­broek kunnen kopen

Arjan Kampman, wethouder

Enschede stuurde daarom een brandbrief aan Den Haag, samen met Hengelo en Almelo. De drie gemeenten winden er geen doekjes om: er is 2,3 miljard euro nodig om alle inwoners in de drie steden afdoende te behoeden voor energiearmoede. Het probleem is groot. „Er is berekend dat een gemiddeld huishouden straks 1700 euro meer gaat betalen voor gas”, zegt wethouder Arjan Kampman. „Voor gezinnen die moeten rondkomen van 50 euro per week, betekent dat gewoon: niks te vreten.”

Paar tochtstrips plakken

 Op dit moment krijgt Enschede 80.000 euro van Den Haag om iets te doen aan het verduurzamen van woningen, maar dat helpt geen zier, zegt Jeroen Diepemaat. Een paar honderd euro per woning, wat moet je daarmee? „Daarmee kun je een paar tochtstrips plakken, je hebt er geen huis voor geïsoleerd.” Enschede stelt daarom voor om een pilot te maken van de zuidwijken, want daar is het probleem groot. De nadruk ligt daarbij op bijna 700 hobbykamerwoningen, particulier eigendom. Veel daarvan zijn slecht geïsoleerd, gehorig en tochtig. De eigenaars hebben vaak niet genoeg geld om hun huis te verduurzamen. Om het alleen al in zuid echt goed te doen, is ruim 33 miljoen euro nodig, want het kost ongeveer 50.000 euro per huis.

Huis aan huis praten 

Maar ook als dat geld er niet komt, komt de gemeente in actie. Er ligt een plan klaar: huis aan huis mensen benaderen om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn. Alleen op deze manier gaat het lukken, denken Kampman en Diepemaat. Want niet iedereen is in staat zijn weg te vinden in alle opties en subsidieregelingen.  Soms is het onvermogen, soms een taalbarrière, soms gewoon onwil. Maatwerk is de enige optie, denken  de beide wethouders. „Het alternatief is niks doen en dan blijven ze in dezelfde shit zitten”, zegt Diepemaat. „Dan heb ik straks duizend klanten extra bij de Stadsbank staan”, voegt Kampman toe.    

Er is 200 euro onderweg

Het rijk heeft inmiddels geld uitgetrokken om de minima tegemoet te komen in de kosten. Voor elk huishouden dat aan de voorwaarden voldoet is er onder meer 200 euro en dat krijgen ze gewoon op hun rekening via de gemeente. Op dit moment is dat geld er nog niet, zegt wethouder Arjan Kampman. De voorwaarden zijn ook nog niet bekend. „Maar zo gauw het er is maken we het over, het plan ligt klaar.” Het gaat in totaal om 2,8 miljoen euro. Dat kan de stad eventueel ook wel voorschieten, maar dan moeten de spelregels wel eerst duidelijk zijn. Voor wie is het, waar ligt de inkomensgrens. Daar is het wachten op, aldus de wethouder. 

Auteur: Lilian ten Donkelaar, Tubantia

datum: 04-03-22