Corona-virussen te lijf met innovatieve filters

4 september 2020

Gezonde woningen en ventilatiesystemen én mondkapjes

3 september 2020, auteur:  EMMA VAN NULAND

©Swoxid SA

Wegwerpmondkapjes bieden vaak geen goede bescherming. Bij verkeerd gebruik kan het dragen ervan zelfs meer kwaad doen dan goed. Onderzoekers bij de Technische Hogeschool van Lausanne (Zwitserland) werken aan een oplossing voor dit probleem. Een filter voor in een mondkapje dat virussen kan vernietigen.

Bij wegwerpmondkapjes worden ziekteverwekkers, pathogenen, vastgehouden door de vezels van het materiaal. Volgens László Forró, hoofd van het Laboratory of Physics of Complex Matter (LPMC) aan de Zwitserse hogeschool, veroorzaken deze mondkapjes nieuw besmettingsgevaar. Veel mensen laten ze achter op straat of in openbare prullenbakken. De pathogenen zitten dan namelijk nog in de mondkapjes en kunnen zo nog verder worden verspreid. Onderzoekers hebben daarom een filter voor in een mondkapje ontwikkeld waardoor de pathogenen vernietigd kunnen worden.

Waterstofperoxyde doodt virussen

In het filter zitten nanodraadjes van titaniumdioxide. Wanneer deze stof in aanraking komt met ultraviolet licht, verandert het vocht in de filter in onder andere waterstofperoxide. Waterstofperoxide kan pathogenen vernietigen. Dit soort fotokatalytische filters worden al vaker gebruikt bij andere producten zoals luchtreinigers of airconditioning. Bij luchtreinigers zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat de geur van rook weg wordt gefilterd.

De onderzoekers van het LPMC hebben de filter getest met de E.coli-bacterie. Het duurde bij deze bacterie slechts een paar seconden voor deze volledig vernietigd was. Door deze resultaten verwachten de onderzoekers dat de filter ook zal werken bij andere virussen en bacteriën. Zo zou de filter ook van groot belang kunnen zijn bij de coronapandemie. Het materiaal van het mondkapje zorgt ervoor dat pathogenen worden vastgehouden. Er zitten kleine gaatjes in dat materiaal die kleiner zijn dan 100 nanometer. De virusdeeltjes van het coronavirus zijn ongeveer 120 nm groot. Doordat deze dus net iets groter zijn, zullen deze virusdeeltjes zich opstapelen in die gaatjes. Vervolgens kan de waterstofperoxide de ziekteverwekkers doden.

Volgens het persbericht van de hogeschool is het in het lab zelf haalbaar om tot 80.000 mondmaskers per maand te maken. De onderzoekers stellen dat je zo’n masker tot duizend keer kan hergebruiken. Het moet wel telkens worden gesteriliseerd. Omdat het masker zo vaak herbruikbaar is verwachten ze hiermee het mondkapjestekort tegen te gaan. Swoxid, een start-up verbonden aan de universiteit, streeft ernaar in de komende maanden al mondkapjes met deze technologie op de markt te brengen. Endré Horváth van Swoxid, zegt de technologie in de toekomst ook in ventilatie- en airconditioningsystemen te gaan gebruiken.