Belgie grijpt in: Energieakkoord gericht op gereguleerde energieprijzen nog in 2022

16 september 2022

Nederland volgt: Dempen van de grote nadelige effecten op de energierekening zijn noodzakelijk, maar niet voor 2023

Belgie presenteert 'basispakket' met gereguleerd tarief 

De 'Vivaldi-partijen' van de federale regering in Belgie hebben een akkoord gevonden om de Belgen te helpen met de torenhoge energiefacturen. Zo komt er onder andere een basispakket energie in november en december, dat nog kan verlengd worden indien nodig, met daarnaast een stookoliecheque. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) in een persconferentie op 16 september 2022.

Verlaging op factuur € 61 (elektriciteit) € 135 (gas) per maand naast btw-verlaging, ingaande in november.

Auteurs: Yorick Dupon 16 sep. 2022, VOOA 20-09-2022

Bron: HLN, VTM NIEUWS, Twitter, Belga, Youtube channel Alexander de Croo

Nederland

Minister President Mark Rutte afgelopen vrijdag op de persconferentie na de ministerraad over de betaalbaarheid van de energierekening als gevolg van de oorlog in Europa. Inleidend statement.

Samenvattend: Rutte was op bezoek met Adriaansen bij een bakker. 1 miljoen mensen maken zich zorgen over de betaalbaarheid #edikredhetnietmeer #prinsjesdag. We kunnen alleen dempen, niet volledig compenseren. Gelukkig gaat het in Oekraine iets beter omdat Zelensky de russen laten 'terugrollen'. 

Volledige persconferentie met vragen over de energierekening is hier te zien (vragen en antwoorden).

Update 20 september Nederland

Auteur: Rob Koster, NOS

Het kabinet en de energiebedrijven zijn het in grote lijnen eens geworden over maatregelen om de energierekening omlaag te brengen. het gaat om een prijsplafond. Aan de laatste details wordt nog gewerkt. Vanmiddag worden de plannen officieel bekendgemaakt door minister Jetten voor Klimaat en Energie. 

Kern van de plannen is dat de overheid vanaf 1 januari volgend jaar een deel van de energierekening van huishoudens overneemt. De maatregele moet voorkomen dat een miljoen Nederlanders in de problemenkomen en nog veel meer mensen erop achteruitgaan. Voor november en december wordt het voorschotbedrag alvast verlaagd.

Ook worden energiebedrijven deze winter geen huishoudens wegens betalingsproblemen afsluiten. En de overheid wil dat energiebedrijven weer meerjarige energiecontracten aanbieden aan klanten, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. In de Miljoenennota,