25 Miljard tekort voor verduurzaming bestaande woningcorporatie woningen

23 maart 2021

Verhuurdersheffing belangrijkste oorzaak financiele problemen huursector

De Nederlandse woningcorporaties komen in 2025 naar schatting 24 miljard tekort om woningen te bouwen en te verduurzamen, zo blijkt uit een rapport van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Financiën.

De grootte van het tekort varieert sterk per regio. In de regio’s Den Haag/Rotterdam, Utrecht, en de Food Valley (Barneveld, Ede) kunnen de woningcorporaties zo’n 40 procent van de doelen niet halen, als het tekort blijft zoals het is. In onder meer Groningen/Drenthe en Noord-Holland Noord lijkt genoeg geld te zijn. 

De tekortgrootte hangt onder meer af van de bevolkingsontwikkeling, en van de maatregelen die een volgend kabinet neemt. Als bijvoorbeeld de verhuurdersheffing wordt afgeschaft of verlaagd, nemen de problemen aanzienlijk af. Deze belasting op sociale huurwoningen werd in 2013 ingesteld door het kabinet Rutte - Asscher om de staatsfinanciën op orde te brengen. Jeroen Dijsselbloem was toen minister van Financien, Stef Blok minister van BZK (incl. Wonen).

Woningcorporaties willen er graag vanaf, omdat ze door de heffing minder geld hebben om woningen te bouwen en te verduurzamen. Meerdere partijen namen het schrappen van de heffing op in hun verkiezingsprogramma.

Demissionair minister Kajsa Ollongren noemt in een brief bij het rapport nog meer mogelijke maatregelen, zoals het verschaffen van subsidies aan woningcorporaties, een meer inkomensafhankelijke huurverhoging, en het financieel steunen van woningprojecten.

Bron: Fries Dagblad, Ministerie BZK, Wegmetdecrisis

Auteur: Jan-Peter Soenveld, redactie VOOA

Geplaatst: 22 maart 2021 om 17:00