Geloofwaardigheid kabinetsbeleid klimaat bij voorbaat onderuit

9 oktober 2017

Geloofwaardigheid kabinetsbeleid klimaat bij voorbaat onderuit

Afschaffing van wet Hillen in concept-regeerakkoord hindert investeringen in energetische renovatie door particulieren en dus CO2 reductie in de gebouwde omgeving

In het Financieel Dagblad is het volgende voornemen van het kabinet uit "goede bronnen rond de formatie" bevestigd:

"Eigenaar afgelost huis duurder uit

Huizenbezitters met een volledig afgeloste hypotheek zijn in de toekomst duurder uit. De formerende partijen willen de wet-Hillen gefaseerd afschaffen. Die wet regelt, simpel gezegd, dat mensen die hun hypotheek helemaal of bijna volledig hebben afgelost, geen eigenwoningforfait hoeven te betalen. Zo'n één miljoen huishoudens maken volgens marktkenners gebruik van de regeling.

De Hillen-regeling wordt de komende twintig jaar in kleine stapjes uitgefaseerd, bevestigt een goed ingevoerde bron in Den Haag. Om de pijn iets te verzachten zou het eigenwoningforfait, nu 0,75% van de WOZ-waarde, ook iets omlaag gaan de komende jaren.

Het eigenwoningforfait moet bij het belastbaar inkomen worden opgeteld. Het bedrag dat mensen aan hypotheekrenteaftrek ontvangen wordt hierdoor lager. Maar mensen die hun hypotheek bijna volledig hebben afgelost en nauwelijks meer rente betalen die ze af kunnen trekken, zouden per saldo dus moeten betalen voor het bezit van een woning. De wet-Hillen voorkwam dit."

bron: Financieel Dagblad

Dick Tommel, voorzitter NRP Spaar het Klimaat, aan kamerleden: "Geloofwaardigheid klimaatvoornemens kabinet Rutte III aangetast"

"In de media zijn teksten van dat concept verschenen, waarvan vervolgens door ‘bronnen rond de formatie’ bevestigende geluiden zijn geuit. Eén van die berichten betreft het bericht in Financieel Dagblad van 7 oktober j.l., dat ik als bijlage bijvoeg. Het gaat om het eigenwoningforfait, dat alle woningeigenaren volgens de plannen permanent moeten gaan betalen. Wat hiermee dreigt is een situatie waarin woningeigenaren die hun woning goed onderhouden en investeren in energiezuinigheid, worden gestraft doordat de woning meer waard wordt, en men over de investering tot in lengte van jaren ieder jaar weer twee maal belasting moet betalen: eenmaal aan de gemeente (OZB), en eenmaal aan de Rijksoverheid. Dit ontmoedigt sterk het doen van de dringend noodzakelijke investeringen in het energiezuiniger maken van woningen, en het kost daardoor ook werkgelegenheid in de bouw

‘Wonen’ wordt blijkbaar gezien als een steeds belangrijker inkomstenbron van de Rijksoverheid, zowel door de verhuurdersheffing (die ieder jaar € 1,7 mld aan de huursector onttrekt, waar een treurige eenmalige €100 mln aan subsidie tegenover staat), als door het permanent moeten betalen van het eigenwoningforfait in de koopsector.

Door het wonen kunstmatig duur te maken wordt de verduurzaming van de woningvoorraad structureel ernstig belemmerd. Dit is in tegenspraak met de mooie woorden die ongetwijfeld ook in het regeerakkoord worden opgenomen over het klimaatprobleem en het verdrag van Parijs.

De geloofwaardigheid van de klimaatvoornemens is al aangetast nog voordat het Kabinet is aangetreden. NRP Spaar het klimaat doet op u een dringend beroep om investeringen in de woningvoorraad te bevorderen, en af te zien van voornemens die deze investeringen bemoeilijken."

Wat wil Spaar het Klimaat wél? Lees hier onze voorstellen en download daar de brief aan de formateur en formerende partijen.